Food Inspiration 18

Magazine cover

Hip Streetfood

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

EMANCIPATIEGOLF
STREETFOOD

VAN

Streetfood beleeft momenteel een heuse emancipatiegolf. All over the world geniet streetfood stijgende populariteit en schieten op streetfood geïnspireerde concepten als paddenstoelen uit de grond.
Massaal omarmen we het aangename gevoel van buiten eten en genieten we van kakelverse, ter plekke bereide verfijnde lekkernijen. Streetfood, dat zijn oorsprong vindt in Azië, dringt steeds meer door in het Westerse straatbeeld.
We zetten de zes belangrijkste
Streetfood trends op een rijtje,
klik hieronder voor meer info

||| FESTIVAL FOOD
In Nederland zijn we met onze strikte handhaving van de openbare orde, strenge hygiënewetgeving en strak georganiseerde straatbeeld niet overmatig verwend met of gewend aan streetfood in onze straten. Wij omarmen dan ook massaal die plaatsen en momenten waarop het wel is toegstaan. Hap-en-stap festivals, jaarlijks terugkerende (cultureel-culinaire) evenementen zoals het Preuvenemint , de Parade of de Taste of Amsterdam zijn hier voorbeelden van. En ook tijdens diverse buitenfestivals (Pinkpop, Lowlands, Oerol) is een streetfood revolutie gaande. Want kon je tot een aantal jaar geleden uitsluitend terecht voor een vette hap, nu kun je kiezen uit een scala gezonde alternatieven met verse sappen, salades en fruitmixen. En ook hier gaan we de grenzen over met stalletjes en gerechten uit alle windstreken.

||| GUERILLA KEUKEN
Zonder vergunning, gewoon lekker pionieren en kijken hoe lang het goed gaat. Samen optimaal gebruik maken van de publieke ruimte. Een tikkie ondeugend omdat het niet is toegestaan, maar dat verhoogt de vreugde alleen maar. Het is een soort flashmobbing. Je spreekt (via internet) af om elkaar op een vooraf gekozen plaats en tijdstip te treffen voor een samenzijn. Via talloze social media platforms en websites is het mogelijk in zeer korte tijd mensen te mobiliseren. Getuige bijvoorbeeld dit recente verslag van een “urban guerilla cooking” initiatief in de Witte de Withstraat in Rotterdam.
En wat te denken van het initiatief van foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin' Food® die op 16 mei de eerste Underground Boerenmarkt in Nederland organiseert, op een nog nader te bepalen locatie in Amsterdam. Een boerenmarkt voor microproducenten zonder winstbejag: iedereen die een liefhebbende afnemer zoekt voor zelfgeproduceerde micro-overschotten als zelfgemaakte jams, worsten, kaasjes en taarten kan zich aanmelden. Geïnspireerd door boerenmarkten in San Fransisco en de opbloeiende undergroundscene in andere wereldsteden. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, via Twitter.

||| FOOD TRUCKS
In Amerika kleuren ze al tijden het straatbeeld, Foodtrucks. Ze poppen overal uit de grond, zijn er in allerlei soorten en maten en verkopen de wereld aan gerechten. Onder invloed van de economische crisis namen ondernemers de afgelopen jaren steeds vaker hun toevlucht tot lowcost streetvending en ‘curbside’ verkooppunten. Nu de welvaart weer langzaam begint te stijgen, worden deze mobiele foodtrucks steeds verder geüpgrade en van luxe voorzien. De laatste ontwikkeling is de dubbeldekker bus, die niet alleen dienst doet als ‘take-away’ maar op de ‘bovenverdieping’ plaats biedt voor een heus openlucht rooftop restaurant. Het is wat wij zien als de volgende stap in de foodtruck revolutie.
Ook hier zien we dat de uitbaters hun trouwe schare fans mobiliseren door de inzet van social media als Twitter, Foursquare of Facebook. Via lokale websites kun je eenvoudig je favoriete foodtruck spots vinden. Wij vragen ons af wanneer we het eerste bustaurant in Nederland kunnen verwelkomen?

Lees meer: top 10 Food Trucks in Amerika

||| STREET FOOD AWARDS
In Engeland worden dit jaar op 11 en 12 september voor de eerste maal de Street Food Awards georganiseerd. Deze verkiezing zal erkenning brengen voor de beste van de 10.000 streetfood verkopers die Engeland rijk is. Een panel met belangrijke kopstukken uit de Britse foodwereld zorgt in de aanloop naar de verkiezingen voor de samenstelling van een shortlist.

De prijzen worden verdeeld in verschillende productcategorieën, waaronder ‘Best Pie’, ‘Best Dessert’, ‘Best Main Dish’, ‘Best Sandwich’, maar ook ‘Best looking Mobiler’. Vervolgens is er een overal winnaar die naar huis gaat met de ‘Best of the Best’-award.

Meer weten: http://britishstreetfood.co.uk

||| GASTRONOMISCHE ERKENNING
Streetfood is serious business geworden. Onlangs werd door Food & Wine magazine in Amerika de van oorsprong Koreaanse kok Roy Choi uitgeroepen tot één van de ‘hottest young upcoming chefs’ van het land. Hij heeft geen fancy restaurant of potentiële sterrenzaak, maar hij verkoopt taco's vanuit een food truck. Topkwaliteit vind je dus ook op straat.

Aan de andere kant zien we ook dat gastronomische grootheden zich laten inspireren door de Aziatische streetfood cultuur en op streetfood geïnspireerde concepten starten. Een voorbeeld hiervan is Jean Georges Vongerichten die in New York, Atlanta, Quatar en Istanbul succesvolle outlets startte van de Spice Market.

||| EXTENSION
Steeds vaker zien we dat ondernemende retailers een verkooppunt aan de straatkant krijgen. Eigenlijk vergroot je hiermee je winkel, zonder dat het je extra vierkante meters kost. Je maakt optimaal gebruik van de stoep als verkoopruimte. In het buitenland zie je vaak dat er zelfs zitjes worden gecreëerd waar je rustig je net gekochte etenswaren kunt nuttigen. Doel is om passanten te verleiden tot ‘impulsaankopen’ en voor vaste gasten een laagdrempelige ´third place in de buitenlucht´ te bieden. Met een snelle service en beperkt maar aantrekkelijke aanbod.

In Brussel zagen we recent nog een goed voorbeeld hiervan: op het place St. Catherine kan je bij Noordzee uitstekend lunchen. Voor de deur, op het trottoir, met een toog en statafels. De vishandel heeft op deze manier een restaurantfunctie gecreëerd. Hier eet je vissoep, schelpdieren, garnalen croquettes en coquilles samen met een heerlijk glas wijn. Prima lunch, in 't zonnetje, in de frisse lucht en daarna weer aan het werk; Joie de vivre!

Neem deel aan onze discussie en deel daar jouw tip voor “de beste Nederlandse Streetfood”. Onder de origineelste reacties worden drie boeken verloot.

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.preuvenemint.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.deparade.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.tasteofamsterdam.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://ugcooking.blogspot.com/2009/04/is-public-space-for-public.html

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.talkinfood.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://twitter.com/talkinfood

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://findlafoodtrucks.com/locations.php

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.gq.com/food-travel/restaurants-and-bars/200908/best-food-trucks-van-leeuwen-new-york-seattle-los-angeles

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://britishstreetfood.co.uk

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.jean-georges.com

http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&discussionID=17885899&gid=1946336&goback=.anh_1946336&trk=NUS_DISC_Q-ttle

http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&discussionID=17885899&gid=1946336&goback=.anh_1946336&trk=NUS_DISC_Q-ttle

New Arrivals

8 Inspiring Markets

Technology by MagStream Real Time Publishing