Food Inspiration Authenticiteit

Magazine cover

Shoot My Food Quiz

Bij het opdienen van asperges wordt de aspergeschep gebruikt om slierasperges uit te serveren. Deze schep bestaat uit een soort ovale taartschep waar aan het einde een halfronde opstaande rand zit, die de asperges tegenhoudt. Door de decoratieve gaten kan het aspergevocht weglopen. Wanneer dit gerei werd gebruikt, kwam deze in combinatie met de aspergeschaal op tafel.

Slierasperges zijn asperges die heel worden opgediend en voor het eten door de saus gesleept worden. Je pakt de asperge aan het ondereind met de hand beet, de top sleep je door de gesmolten boter en dip je vervolgens in het eimengsel, waarna je deze met de vork in de mond laat glijden.

AND THE WINNER IS
Het goede antwoord is – voor het eerst –
door geen enkele inzender geraden.
Wel tal van pogingen werden gedaan.
Een greep uit de foutieve antwoorden:
Het is géén taartschep,
géén strainer,
géén kaasschaaf,
géén kraan van een biertap,
géén percurator,
géén kroketschep,
géén melkopschuimer,
géén motorloze tafelstofzuiger,
géén boterstempel…

Asparagus officinalis
De officiële wetenschappelijke naam is Asparagus Officinalis. Officinalis betekent in het Latijn: geneeskrachtig. De plant diende als geneesmiddel tegen tal van kwalen en ziekten, van bijensteek tot hartklachten en van waterzucht tot kiespijn. Vandaag de dag worden de werkzame stoffen uit de asperge hoofdzakelijk gebruikt om de nieren te activeren en daarmee de urine-uitscheiding te bevorderen.

Asperges – het witte goud – zijn afkomstig uit Afrika en werden al 3.000 jaar voor Christus gekweekt in Egypte. Het zijn de schubachtige spruiten, ook wel stengelgroenten, van een lelieachtige plant. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg, het belangrijkste productiegebied voor asperges.

De asperge is een meerjarige plant, die 5 tot 7 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers.

Het aspergeseizoen is kort en duurt gemiddeld 2 maanden, traditioneel vanaf de tweede donderdag van april tot St. Jan (24 juni).

Classificatie
Asperges worden in klasses verdeeld naargelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend.

Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

Nederlandse witte asperges dragen sinds 2006 een kwaliteitslabel.
Dit blauwe label, met Nederlandse vlag, garandeert dat de asperges
van Nederlandse bodem komen
en wordt -tot nu toe- alleen voor
de hogere (AA)sorteringen gebruikt.

Traditioneel worden asperges
gegeten met ham, ei en botersaus.

Fotografie & inhoud: Yvette Magrijn, Always Close to Food

Denk je te weten wat het is?
Mail dan je antwoord, samen met je naam en adresgegevens naar:
redactie@foodinspiration.nl o.v.v. WWWeetje.
En maak kans op een milieubewust geproduceerde anti-aanbak “Green Pan”.

gratis
aanmelden

tell a
foodfriend

eerdere
edities

Keizer Augustus zei het al rond het begin van onze jaartelling;

"Je moet over het oplossen van een probleem niet langer doen, dan de tijd die nodig is om asperges te koken..."

Goed om te weten: asperges waren het lievelingsgerecht van Keizer Augustus en hij wilde daar niet al te lang op wachten.

redactie@foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

Mood Inspiration

Foodfun

Powered by MagStream
Technology by MagStream Real Time Publishing