http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Inspiratie door Mattias Klum

23 oktober 2014    Annemarie van Ulden    FIDAYS Mattias Klum fotograaf

It is not a sacrifice to be sustainable, it is a business opportunity - @mattiasklum op #fidays. Lees terug [+fotos]

Gepassioneerd, met een persoonlijk verhaal, liet fotograaf en filmmaker Mattias Klum (1968) de gasten op de Food Inspiration Days inzien hoe mooi de aarde is. Niet alleen hoe mooi, maar ook zeker hoe belangrijk en fragiel. Vanuit een holistisch perspectief, begeleid door zijn meest schitterende natuurfoto’s is de zaal een klein uur in de ban van Klum’s verhaal.

Gedurende de presentatie, laat Klum de mensen in de zaal beseffen dat de aarde ernstig aan het veranderen is. ‘Things are really changing’, zegt hij en hij illustreert het met prachtige foto’s van koraal. ‘25% van het koraalrif wereldwijd is afgestorven, 50% verkeert in zorgwekkende staat en slechts 25% is “gezond”.’

   

Hij benadrukt ook hoe belangrijk natuurlijke ecosystemen zijn voor onze samenleving. ‘We just need to acknowledge that these fragile ecosystems are so valuable to us. For our wellbeing, future economy and for our health.’ Met die realisatie in het achterhoofd, vervolgt Klum dat we ons economisch systeem zo ingericht hebben, dat de natuur het niet meer bij kan houden. In zijn werk ziet hij hier de gevolgen van: ‘I see the flipside of the human enterprise coin, we are destabilizing the planetary system on which we depent’.

The flipside of the ‘human enterprise’ coin

Bijvoorbeeld, de groei van monocrops, het cultiveren van één soort gewas op grote schaal, is waar Klum ons voor waarschuwt. Hij illustreert zijn punt met indrukwekkende foto’s uit Borneo. Klum legt ons vervolgens het welbekende model van de 3P’s voor, People, Planet en Profit. De slide erna doet de zaal laten lachen, het model van drie gelijke cirkels is veranderd in een afbeelding van de ‘Mickey Mouse Economy’. Een spotnaam voor ons economisch systeem dat nog steeds Profit als prioriteit bestempelt.

Gelukkig brengt Klum ook een flinke dosis positivisme met zich mee en verzekert ons dat het nog niet te laat is om de mondiale samenleving naar een duurzamere situatie te sturen. Hij gelooft zelfs dat duurzaamheid kansen biedt voor bedrijven om te floreren. Maar, ‘we need to think properly and act responsible.’ Een mooi voorbeeld is zijn quote over Paul Polman, de CEO van Unilever. Na het bijwonen van een van Klum’s presentaties maakte Polman het statement: ‘Business as usual is dead’.

   

We are in the driver's seat

De manier waarop wij produceren, consumeren en keuzes maken heeft een direct effect op de natuur: ‘our choices are exceptionally important’. Om zijn argument kracht bij te zetten vervolgt hij met: ‘we are in the driver's seat’ en ‘you are the decision makers’. Enthousiast vertelt Klum hoe belangrijk het is om tradities in ere te houden: ‘We should reconnect with what we really love’. Hierin ziet Klum ook hoop voor de toekomst, want door datgene te doen waar we echt achter staan, ontstaat de mogelijkheid om de harmonie tussen menselijk gedrag en de natuur weer in balans te brengen.

Q&A

Na de presentatie volgt een korte Q&A van vragen uit het publiek. Een van de aanwezigen vraagt zich af hoe Klum eet als hij wekenlang in een boom hangt, wachtend tot een zeldzaam dier zich laat zien.

Tijdens fieldtrips hing Klum weleens dagenlang, uren achter elkaar op veertig meter hoogte in een harnas in de boom om die ene perfecte foto te kunnen schieten. Hij leerde ons dat sardientjes uit blik en biscuitjes mee naar boven konden aan de gordelriem, maar dat zelfs warme rijst en bonen werden geserveerd. Deze werden door de grondcrew bereid en op hoogte, door middel van een takel, geserveerd.

 

Geschreven door 'razende reporter' Koen van Renswoude

   

Mattias Klum Mattias Klum Mattias Klum
Mattias Klum Mattias Klum

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine: Wie niet reist is gek

Volgens wetenschappelijk onderzoek van professor Ap Dijksterhuis maakt reizen gelukkig. En...

De echte smaak van Italië

Eind 2017 opende ’s werelds grootste agrifoodpark de deuren. FICO Eataly World bevindt...

Reizen verrijkt

Food Inspiration interviewde Ap Dijksterhuis: professor, schrijver, ondernemer en reisfanaat. In...

Michelin-chef serveert döner

Het restaurant opent na middernacht en serveert kebab en champagne. Het restaurant is alleen...

Eten is een verbintenis

Uniek hoofdgerecht Tomorrowland wil met het Tastes of the World initiatief de bezoekers uit...

Kunstzinnig diner

Specerijen Een meer complex gerecht met verschillende soorten specerijen. Combineer...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @Desemenzo: Niets zonder team @foodinspiration #vision2018 #genk @cminecc https://t.co/sstklOyoLT"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat gaaf! @Leadersclub_be @FIBelgie #vision2018 wat een geweldige editie wederom!! Bedankt organisatie! Team… https://t.co/nfFHxPhf83"

🅾🅻🅶🅰 @OlgaQuivooy
"@Arjantweets @foodinspiration @jorgwiltink "

Food Inspiration @foodinspiration
"Ruim 350 foodprofessionals proefden, zagen en leerden tijdens #VISION18 over de trends en tradities op het gebied v… https://t.co/NkuzP1gyYB"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Mister Food @misterfoodcafe
"¿Una empanada clásica de carne o de pabellón para iniciar ésta semana full sabor? #ComidaLatina #LatinFood #Yummie… https://t.co/25NFpgkc5o"

G.J. Wijnmalen @greetactress
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Food Inspiration @foodinspiration
""Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens… https://t.co/Mz4mSwdY7n"

HFDV @HfdvVzw
"RT @foodinspiration: Het inspiratie-event voor de Belgische foodservice is van start! @FIBelgie en @Leadersclub_be zetten tijdens #VISION18… "

Agenda