http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Ontdek de smaak van Nederland in Amsterdam

Op 13 april opent het Amsterdamse Proeflokaal haar deuren. Food Inspiration nam alvast een kijkje in deze nieuwste food hub van het land.

In het afgelopen half jaar is op het Amsterdamse Stadionplein, een plein dat lange tijd fungeerde als parkeerplaats voor touring car bussen, een bijzonder gebouw verrezen: Het Amsterdamse Proeflokaal. In en aan het pand wordt nu nog hard geklust, gebouwd, gezaagd, gesjouwd, getimmerd en gemetseld, maar op 13 april worden de deuren geopend: 1.800 m2, verdeeld over twee verdiepingen, waar je de smaak van de hoofdstad kunt proeven, zien, ruiken en ervaren.

'Een plek waar we de Nederlandse eetcultuur gaan onderzoeken'

'Het Amsterdamse Proeflokaal wordt een plek waar we de Nederlandse eetcultuur gaan onderzoeken', vertelt Joris Lohman. 'Dat doen we op verschillende manieren: het proeflokaal wordt een plek waar je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt om een hapje te eten, maar daarnaast is er in Het Amsterdamse Proeflokaal een workshopkeuken, een food experience center, een bierbar en een wijnproeflokaal én is het proeflokaal een opleidingscentrum. Het is een heel project, waar we al drie à vier jaar mee bezig zijn, maar we zijn enorm trots dat we nu bijná open gaan en binnenkort heel Nederland met ons mee kan proeven.’

Joris Lohman (Food Hub) vertelt aan Frank Lindner (Food Inspiration) over de invulling van Het Amsterdamse Proeflokaal.

Het Amsterdamse Proeflokaal is een initiatief van Amsterdam Hospitality Company, onder leiding van Jan Semeins en Peter Klok, in samenwerking met onder andere het ROC Amsterdam. Joris Lohman, initiatiefnemer van Food Hub en een van de partners die betrokken is bij de opstart van dit enorme project, vertelde aan Food Inspiration wat er vanaf 13 april gaat gebeuren in dit bijzondere gebouw én liet ons alvast een kijkje nemen in het pand.

Begane grond

De begane grond wordt een smeltkroeg van smaken die Amsterdam rijk is. Hier kunnen bezoekers 7 dagen per week terecht voor traditionele Amsterdamse gerechten tot internationale smaken die de afgelopen eeuwen hun weg hebben gevonden naar de hoofdstad. In de verschillende barren koken koks met verse producten van het seizoen, onder leiding van Executive Chef Richard Aloserij en chef Arnoud van Ommen. Neem plaats in het restaurant, laat je verrassen door een van de verse visgerechtjes verkrijgbaar bij de Seafoodbar óf schuif aan bij een van de Proeftafels waar je kunt genieten van een variatie aan gerechten bereid met producten afkomstig van lokale leveranciers.

Eerste verdieping

Op de eerste verdieping van het proeflokaal komen verschillende workshopsruimtes waar opleidingen, trainingen en cursussen worden georganiseerd, gericht op de food en hospitality branche. In de Bierwereld wordt je ondergedompeld in de wereld van bier en proef je verschillende Amsterdams gebrouwen bieren. Voor de wijnliefhebbers is er de Wijnwereld waar je je kunt laten verrassen door bijzondere wijnen én bijpassende bites. Een van de partners van Het Amsterdamse Proeflokaal is House of Hospitality, een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, beroepsopleidingen en de gemeente. De focus van House of Hospitality ligt op onderwijs en de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het beroepsonderwijs. Dat begint bij het leren op de werkplek zelf. Het Amsterdamse Proeflokaal speelt daar een belangrijke rol in: het proeflokaal wordt dé opleidingsplek voor studenten van het ROC Amsterdam. De leerlingen werken mee in het proeflokaal en volgen hun lessen in een van de workshopruimtes.

Tweede en derde verdieping

Op de bovenste twee verdiepingen van het pand komt een hotel. Het hotel is geen onderdeel van Het Amsterdamse Proeflokaal, maar het proeflokaal verzorgt voor de hotelgasten wel de roomservice.

'Niet alleen voor Amsterdammers'

Joris Lohman: ‘Het proeflokaal bevindt zich weliswaar in Amsterdam, dus vandaar de naam met de link naar onze hoofdstad, maar we zijn er voor mensen uit het hele land. In het proeflokaal nodigen we ieder seizoen een andere stad of een andere streek uit Nederland uit om hún lokale producten en gerechten te presenteren en te delen met onze bezoekers. Op die manier wordt het proeflokaal niet alleen van en voor Amsterdammers, maar is het een lokaal voor iedere Nederlander die geeft om eten en drinken!’

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 13 april is Het Amsterdamse Proeflokaal 7 dagen per week van 6 uur ’s ochtends tot 12 uur ‘s avonds geopend. Adres: Stadionplein 300, Amsterdam.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw magazine:
Trends aan tafel

Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt, dan zie je dat mensen elkaar heel vaak ontmoeten...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

Food trend #06:
Botanical boost

De botanische gastronomie is in opkomst. Alcohol is in 2018 de duffe keuze, kruidendranken de...

Food trend #05:
Offline escapisme

In 2018 wordt slapen tijdens een hotelbezoek meer bijzaak dan hoofdzaak. Belangrijker is dat je...

Food trend #04:
Hyperspecialisatie

We zien steeds meer ondernemers met concepten starten met een zeer specifiek aanbod. We zitten...

Food trend #03:
Viva terroirisme

Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om de kunst van het...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Irvin Barnard @IrvinBarnard
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

Trndmrkr @trndmrkr
"love to try more botantical gastronomy! https://t.co/sW7QCWi6Pk"

Sophie Higgs @EssentialSophie
"RT @your_home: Searching for the ultimate Christmas Dinner starter? 🍽 Look no further than our recipe for Celeriac, Roquefort & Hazelnut so… "

jkf.fei@gmail.com @FeiJkf
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Schuif bij ons aan aan tafel, word BFFI! Ben jij een foodprofessional en wil je met ons meedenken hoe Food Inspirat… https://t.co/b1yLmlVZN6"

Henk van Paassen @HvPaassen
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

alwin leemhuis @alwinleemhuis
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

Yves Waterproef @Waterproef070
"Voel de eerste Sapsommelier aankomen! 😬 https://t.co/BSe2ekAcfi"

TrendConnection @TrndConnection
"RT @foodinspiration: De belangrijkste foodtrends voor 2018? Food trend #06: Botanical boost. De #botanische #gastronomie is in opkomst. #Al… "

Agenda