http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Petrol laat kansen liggen met food

25 april 2017    Frank Lindner   

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

‘Niet het verwachte omzetverlies door het aanstaande verbod op tabakverkoop of de alsmaar aanhoudende accijnsverhoging op brandstof verbazen me in de wereld van petrol. Vooral dat deze branche nog maar mager inspeelt op de kansen die food bieden vind ik vreemd.’

Dagelijkse brandstof

‘Onlangs was ik een van de sprekers op de Benelux Benzinedag 2017 in het CineMec in Ede. Voor 200 benzinepomphouders en toeleveranciers deelde ik onze toekomstvisie op het gebied van food & hospitality. Mij verbaasde het toen ik de zaal vroeg wie er dagelijks naast “mobiliteitsbrandstof” ook met “menselijke brandstof” - food - werkte, er maar een paar handen de lucht in gingen.’

Sheconomy en gezondheid

‘Ik snap het deels, je hoofdactiviteit is brandstof en je moet iedere consument onder de vier minuten weer de weg op hebben. Maar in een veranderende wereld waarbij mensen steeds meer onderweg en buiten de deur eten, laat de petrolbranche in Nederland in mijn ogen echt kansen schieten. We hebben een aantal jaren terug de opkomst van de Sheconomy gehad, dus meer vrouwen op de weg. En die willen gezond(er) eten in vergelijking tot mannen. We zien - even sekse en leeftijd onafhankelijk - het alsmaar groeiende belang van een gezonder en beter voedselaanbod'.

'De vrachtwagenchauffeur gaat als allerlaatste aan de quinoa-salade'

'Minder vlees, meer groenten. Kijk naar de opkomst van alle saladebars, juicebars, brewpubs met een vegan menukaart in alle grote steden van Nederland. Ik realiseer me dat vrachtwagenchauffeurs de allerlaatsten gaan zijn die overstappen op de quinoa-salade, maar hoeveel consumenten zijn er nu al bereid om gericht naar een pompstation te gaan als ze weten dat ze daar wel een gezond tussendoortje of maaltijd voor onderweg te krijgen is.’

Stressaankoop

‘Het is sowieso een stressvol gebeuren aan de pomp. “Zat de dop nou links of rechts?” “Standaard of een power-variant brandstof?” “Parkeer ik de auto nog ergens voordat ik ga betalen in de shop?” Ook voor de pomp is het al raak. Als het brandstofmetertje richting het rood gaat, dan is tanken helemaal een stressaankoop. “We redden het niet, we redden het niet!” En wat weten we inmiddels uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken? Onder stressvolle omstandigheden maken mensen sneller ongezondere keuzes op het gebied van eten en drinken.’

'Het is tijd voor een andere aanpak'

‘Zijn de schappen met suikerrijke fris- en energiedranken en de lange rijen met snoep, ijs en chocolade er dan om aan dat stressgevoel gehoor te geven? Een beloning dat je het tanken weer hebt overleefd? Als dat zo is, dan wordt het tijd voor een andere aanpak. Richt de winkel anders in, zet de gezonde F&B-opties vooraan, speel met rustgevende muziek, sfeervol licht in plaats van hard of fluorescerend licht.’

Vliegvelden en treinstations

‘Hoe kan het dat het op high traffic locaties waar mensen ook “stressvol” onderweg zijn, zoals vliegvelden en op grote internationale treinstations, wel lukt om een steeds groter aanbod aan gezond succesvol in de markt? Misschien moet de petrolbranche daar eens een kijkje gaan nemen, anders missen ze de boot.’

Reacties

Jaap van den Berg
Jaap van den Berg - 27-05-2017 18:40
"Mooi tankstation dat het wel anders aanpakt nAvia - A1 ter hoogte van Hengelo-Noordnhttps://www.facebook.com/Lonnekermeer/?ref=ts&fref=tsnn"In het tankstation is een Foodplaza gevestigd. Hier vindt u gezond, biologisch en vooral lekker eten. U kunt hier terecht voor uw ontbijt, lunch en diner. Ook is het mogelijk om take-away maaltijden te kopen die u thuis zelf kunt opwarmen." n"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Berry Coskey @CoskeyBerry
"Stuffed Spinach #chicken. #foodinspiration #foodislove https://t.co/aSHN6PLo1D https://t.co/PCafb7AHJV"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @FoodserviceNW: @foodinspiration is op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via fo… "

Manda Hamlet @MandaHamlet
"Clear Blue Sky. #foodinspiration #cocktails #meals #dinner https://t.co/APUEqFv4Sd https://t.co/R6r7BgpEJo"

FoodserviceXs @FoodserviceXS
"@foodinspiration is op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan v… https://t.co/Vr2OeU7YtN"

Horeca Expo @HorecaExpo
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Food Hub @food__hub
"RT @MaaikedeReuver: Gezocht: 100 voedselveranderaars en -gamechangers! Aanmelden/nomineren via food100.nl @foodinspiration @SFYN_NL @food__… "

Joris Lohman @JorisLohman
"RT @bastiennebernas: @JorisLohman @SFYN_NL @jorritkiewik @AgrifoodCapital @foodinspiration @Hanssteenbergen tip: @growlocal, groente telen… "

Bastienne Bernasco @bastiennebernas
"@JorisLohman @SFYN_NL @jorritkiewik @AgrifoodCapital @foodinspiration @Hanssteenbergen tip: @growlocal, groente tel… https://t.co/mCaX4ad4Pz"

Coen Schelfhorst @coenschelfhorst
"RT @MWMRol: Wie zijn de 100 gamechangers in food? Meld je nu aan voor de Food100! Check @foodinspiration @Agrifood… https://t.co/JCFGYfR4If"

Mokologue @mokologue
"RT @FoodyTV: We think these stuffed tomatoes are such a good idea!! #foodinspiration 🙌 https://t.co/6KT49RmrLw"

Agenda