Food Inspiration 15 Brood

Magazine cover

Mood Inspiration

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

De brasserie is weer helemaal hot. Dit horecaconcept sluit door haar laagdrempeligheid helemaal aan bij deze tijdsgeest. Uiteraard in een eigentijds jasje, dat stiekem toch behoorlijk tijdloos aanvoelt. Hierbij drie prachtconcepten die jaren mee kunnen.

WITTEVEEN
Grand Café-Restaurant Witteveen aan de Ceintuurbaan is een begrip in Amsterdam. In de jaren zeventig en tachtig ontmoette menig Amsterdammer elkaar hier. Nadat de uitbaters met pensioen gingen, werd de plek door verschillende horecaondernemers ingevuld. In 2009 kwam het pand weer op de markt en IQ Creative zag haar kansen waar.



BRESSON
Ontwerp een klassieke brasserie met de kleurstelling zwart-wit. Dat was de briefing die ontwerper Didier Prince van ondernemers Wim Wiersma, Bas en Arne Flantua meekreeg voor een nieuw café-restaurant in Utrecht.



GEORGE W.P.A.
In september 2009 openden de ondernemers Steven Pooters en Pebbles Gockel aan de Willemsparkweg in chic Amsterdam-Zuid hun tweede restaurant: George W.P.A. (Williams Park Avenue). Het restaurant voert French cuisine in New York Style en kent dezelfde filosofie als hun eerste zaak café George.



WITTEVEEN
Grand Café-Restaurant Witteveen aan de Ceintuurbaan is een begrip in Amsterdam. In de jaren zeventig en tachtig ontmoette menig Amsterdammer elkaar hier. Nadat de uitbaters met pensioen gingen, werd de plek door verschillende horecaondernemers ingevuld. In 2009 kwam het pand weer op de markt en IQ Creative zag haar kansen waar.

GEEN REGELS
"De eigenaar van IQ Creative aasde al een tijd op dit pand", vertelt Cleo Vehmeyer van IQ Creative. "Het is een prachtige locatie om een nieuw horecaconcept te starten; Witteveen is een toegankelijke brasserie voor jong en oud, hip en traditioneel, en voor ieder moment van de dag. We bieden een ongedwongen sfeer zonder gecompliceerde regels. Gasten mogen overal gaan zitten en kunnen gedurende de hele dag alles van de kaart bestellen."

EETBAR
Voor het interieur werd architectuur- en designbureau Concrete ingezet. Zij slaagden erin om een eigentijdse brasserie te maken met een tijdloos karakter. De ruimte werd opnieuw ingedeeld waarbij de eilandbar nu een centrale rol speelt. Aan de bar kan worden geborreld maar ook gegeten. "De lampjes op de bar bakenen een eigen plekje af en geven toch een beetje tafelgevoel. Door de bar dicht bij de entree te plaatsen lijkt de ruimte al snel gevuld, ook als er nog niet veel gasten zijn", legt designer Ulrike Lehner uit.

PERZISCH TAPIJTJE
In de ruimte wisselen verschillende zitelementen elkaar af; aanschuiftafels, losse tafels en diverse zithoeken uitgerust met comfortabele banken. Opvallend is de zestien meter lange Chesterfieldbank langs de rechterwand van het brasseriegedeelte. De linkerwand is betegeld met metrotegels. Hier bevindt zich tevens de open keuken. Op de vloer liggen mozaïektegels met het patroon van een Perzisch tapijt, als knipoog naar de tapijtjes die bij het oude Witteveen op de tafels lagen.

KINDVRIENDELIJK
Achterin de zaak werden drie kamers gecreëerd; de wijnkamer, de huiskamer annex 'private dining-ruimte' en de kinderkamer. Deze ruimten zijn naar wens met grote transparante glazen deuren af te sluiten. Op zaterdag- en zondagmiddag is er speciale begeleiding die de kinderen opvangt. Ook de placemats in de vorm van kleurplaten zijn onderdeel van het kindvriendelijke concept.

Brasserie Witteveen
Ceintuurbaan 256-260
1072 GH Amsterdam
+31 (0)20 344 64 06
www.brasseriewitteveen.nl



BRESSON
Ontwerp een klassieke brasserie met de kleurstelling zwart-wit. Dat was de briefing die ontwerper Didier Prince van ondernemers Wim Wiersma, Bas en Arne Flantua meekreeg voor een nieuw café-restaurant in Utrecht.

TWIST
"We hebben al vaker samengewerkt, dus ik wist wat hen aansprak" vertelt Didier. Het moest een klassieke brasserie worden, met herkenbare elementen maar dan met een twist. In het voornamelijk zwart-witte interieur verwerkte Didier klassiekers en een aantal onverwachte items. De wanden zijn opgesierd met grote spiegels met een smeedijzeren framewerk en zwart-witfoto's van Parijse sfeerbeelden. Zwarte Thonet-stoelen worden afgewisseld met zwartlederen gecapitonneerde wandbanken. Een Portugese tegelvloer met blauwe kleuraccenten combineert verrassend goed met de overige interieurelementen.

CONTRADICTIE
Didier: "Ik ontwerp veel op gevoel. Ik kan keuzes soms achteraf verklaren, maar meestal niet. In de stijlelementen die ik toepas, zorg ik graag voor een bepaalde contradictie. Ik ben altijd op zoek naar een aantal 'lelijke' items om een bepaald spanningsveld te creëren. Iets dat er niet in thuis hoort, of net niet past. Het geeft een meer geleefd beeld en niet zon gelikt gevoel. Neem bijvoorbeeld de steenstrips die we hebben toegepast."

CONTROLE
Didier: "Ik vind eigenlijk dat je moet bouwen voor minimaal vijf tot tien jaar. Tijdelijke concepten zijn vaak zo hol. Mooie horeca vind ik de oorspronkelijke horeca in steden als Barcelona en Parijs. Je kunt zien dat daar iets gegroeid is." Didier: "De ondernemers van Bresson hebben mij gevraagd om regelmatig binnen te komen, een hapje te eten en te drinken om vervolgens feedback te geven over het concept. Dat gaat over de aankleding tot aan de menukaart." Wim: "Wij houden voortdurend controle over het concept en schaven bij als dat nodig blijkt. Dat doen we bij al onze zaken. Daardoor blijf je scherp."

Brasserie Bresson
Oudegracht 214
3511 NS Utrecht
+31 (0)30 2322623
www.brasseriebresson.nl



GEORGE W.P.A.
In september 2009 openden de ondernemers Steven Pooters en Pebbles Gockel aan de Willemsparkweg in chic Amsterdam-Zuid hun tweede restaurant: George W.P.A. (Williams Park Avenue). Het restaurant voert ‘French cuisine in New York Style’ en kent dezelfde filosofie als hun eerste zaak ‘café George’.

LIFESTYLE
"We bieden kwaliteit voor een toegankelijke prijs in een sfeervolle omgeving. De keuken is zeven dagen per week geopend van elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. En alle gerechten zijn de hele dag door te bestellen", legt Steven uit. De ruimte is onderverdeeld in vier geschakelde ruimtes met een brasserie met bar, restaurant en een 'deli'. De deli is geopend voor ontbijt, lunch en take out. Naast etenswaar en dranken kunnen gasten hier ook terecht voor lifestyle artikelen zoals servies en bloemen.

SFEERBOEK
Het interieur van George W.P.A. ademt de sfeer uit van een Parijse brasserie, met veel metrotegels, marmer, spiegels, eenvoudige bistrostoelen en lange lederen banken. Ontwerper Thomas Geerlings van Framework Vormgeving ontwierp in samenspraak met de twee eigenzinnige ondernemers het interieur. Thomas: "Steven en Pebbles wisten vanaf het begin al goed wat ze wilden. Steven had een sfeerboek gemaakt waarbij hij voortborduurde op zaken zoals Pastis in New York." "Het gebruik van de harde materialen in de ruimtes en het effect dat dit had op de sfeer en de akoestiek vormde een ware uitdaging. Toch is het resultaat naar tevredenheid; er is genoeg rumoer in de ruimte, zonder dat het vervelend wordt."

HERKENBAARHEID
"Café George en George W.P.A. hebben veel gemeenschappelijke elementen, zoals het materiaalgebruik en de verlichting, maar een van de meest in het oog springende features is de catwalk" , aldus Thomas. "Conceptmatig ontwerpen vraagt om een aantal basispunten waaraan een zaak moet voldoen. De authenticiteit en daardoor herkenbaarheid wordt hiermee groot en draagt bij aan het succes van de George-formule." "In Nederland wordt design vaak verward met een strak interieur of een futuristische bar. Niets is minder waar; design is de samenhang tussen de elementen waarvan gebruik is gemaakt. Hier is het design, mede door de toegewijde opdrachtgevers, zeer geslaagd."

George W.P.A.
Willemsparkweg 70-74
1071 HK Amsterdam
+31 (0)20 4702530
www.georgewpa.nl

In Coproduction with VENUEZ hospitality & style magazine

DE MODERNE BRASSERIE

TEKST: PAULA PLANTINGA | FOTOGRAFIE: JIM ELLAM / GINO VAN MEENEN

WITTEVEEN

BRESSON

GEORGE (W.P.A.)

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.brasseriewitteveen.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.brasseriebresson.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.georgewpa.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl

mailto:ellekari@mondiale-nederland.nl

Belegde Boterham Inspirational

Carl Siegert inspirational

Technology by MagStream Real Time Publishing