Mood Inspiration
VERRASSENDE
?
?
?
!
!
!
HORECALOCATIES
TEKST: PAULA PLANTINGA FOTOGRAFIE: JIM ELLAM
In Coproduction with VENUEZ hospitality & style magazine
Beleving is niet meer weg te denken in succesvolle concepten. Zo ook in de horeca. Hierbij twee verrassende horecaconcepten voor eten, drinken en slapen, waarin de beleving van de locatie het concept een absolute meerwaarde geven.
AS
De venue As bevindt zich op de begane grond in een voormalige kapel bij het Beatrixpark in Amsterdam. Dit bijzondere restaurant werd gerealiseerd door de ondernemers Koen Vollars, Brian van Boswijk en Sander Overeinder in samenwerking met ruimtelijk vormgever Bas van Tol. Zij delen allen de passie voor vreemde locaties.
HENGELER
In de voormalige Hengelose Hazemeyerfabriek is de Twentse bierbrouwerij geopend met een club-restaurant. De initiatiefnemer achter dit indrukwekkende project is Frank Hendriks en familie De Groot. Frank: “Naast mijn eigen cateringbedrijf heb ik altijd al een bierbrouwerij willen hebben. Toen ik werd benaderd door de organisatie van dit terrein om een horecafunctie in te vullen, zag ik mijn kans waar.”
www.hengeler.nl
www.restaurantas.nl
De venue As bevindt zich op de begane grond in een voormalige kapel bij het Beatrixpark in Amsterdam. Dit bijzondere restaurant werd gerealiseerd door de ondernemers Koen Vollars, Brian van Boswijk en Sander Overeinder in samenwerking met ruimtelijk vormgever Bas van Tol. Zij delen allen de passie voor vreemde locaties.
POTENTIE VAN DE PLEK Bas: “Mijn eerste gedacht was: wat moeten we hier in godsnaam gaan doen? De locatie ligt in de luwte, in een doodlopend straatje met weinig verkeer, midden in het park. Maar ik zag ook de potentie van de plek, waarbij ‘buiten’ een belangrijke factor vormde.”
AUTENTICITEIT Brian: “In de nisjes van de kapel werden vroeger de pastoors getraind. Het is echt een heilige plek. Dit gegeven en het feit dat we naar buiten moesten, sloot aan op onze gedachten over het authentiek bereiden van eten en het dito eetmoment. We wilden terug naar de basis. We hebben gekozen voor een buitenkeuken waar de koks hoofdzakelijk op houtvuur koken. Hierdoor staan ze in contact met de omgeving en de natuur, waardoor de koks worden beïnvloed bij wat zij koken. We werken met een beperkt assortiment van lokale en biologische producten dat is gekoppeld aan de verkrijgbaarheid in het seizoen. Dit stimuleert de creativiteit van de koks.”
BUITENGEVOEL Bas: “We zijn begonnen met de hangende tuin als markering van de plek. We wilden een buiteninterieur, geen terras. De hangende tuin werd verwerkt in een dubbel hekwerk dat het terrein afbakent en kan afsluiten. Tevens heeft het hekwerk de functie van opslag. Het buitengevoel hebben we naar binnen doorvertaald, we zijn uitgegaan van de architectuur, een ronde ruimte. In het midden is een werkplek gecreëerd, van waaruit de bediening serveert. Lange, houten tafels nodigen uit tot gezamenlijk eten en bevorderen de saamhorigheid. Verder hebben we het interieur zo eenvoudig mogelijk gelaten. De natuurstenen klinkers op de grond refereren aan het buitengevoel. De tafels zijn verlicht om het eten goed te kunnen zien. De zelfontworpen lampen schijnen op de wanden, zodat ze beginnen te leven. Veel mensen denken in bestaande vormen. Ik kies voor een eigen identiteit. Er is een aantal bijzondere elementen, handgemaakte wandschilderingen en kussens op de banken, dat het net wat intiemer maakt.”
Restaurant As
Prinses Irenestraat 19
1077 WT Amsterdam
+31 (0)20 6440100
www.restaurantas.nl
In de voormalige Hengelose Hazemeyerfabriek is de Twentse bierbrouwerij geopend met een club-restaurant. De initiatiefnemer achter dit indrukwekkende project is Frank Hendriks en familie De Groot. Frank: “Naast mijn eigen cateringbedrijf heb ik altijd al een bierbrouwerij willen hebben. Toen ik werd benaderd door de organisatie van dit terrein om een horecafunctie in te vullen, zag ik mijn kans waar.”
HUISKAMERSFEER De brouwerij met horecafunctie werd in het oude ketelhuis gerealiseerd. “Dit was het meest aantrekkelijke gebouw van het terrein en de achtergrond sluit prachtig aan bij het concept.” Voor het ontwerp en de realisatie van het interieur benaderde de ondernemer Kaja. Gezamenlijk kwam er een interieurontwerp tot stand waarin het industriële karakter van de locatie behouden bleef, maar er warmte aan het interieur werd toegevoegd waardoor een huiskamersfeer ontstond. In het club-restaurant kwam een metershoge eikenhouten kastenwand die tevens dienstdoet als showelement in de ruimte. Het door Kaja ontwikkelde tailormade meubilair in frisblauw en bruine tinten is flexibel, waardoor het restaurant eenvoudig in een club te veranderen is. “We bieden een easyfoodconcept, wat inhoudt dat de gasten zelf kunnen bepalen waar ze eten en drinken.”
BROUWERIJ De begane grond is ingericht als lounge met comfortabele banken en een open haard. Achter in de ruimte bevindt zich de bar waar de brouwketels zichtbaar zijn door de glazen achterwand. In de brouwerij wordt Twents Premium Pils en Twents Witbier gebrouwen. Momenteel is het bier alleen nog op tap verkrijgbaar, in het voorjaar verschijnen er ook sixpacks. Voorlopig vindt de afzet plaats in de regio, maar er zijn ambities om heel Nederland te bedienen. Op de eerste etage is de ruimte ingericht als restaurant. De oude schoorsteen werd omgebouwd tot wijnkast. De vide biedt de gasten een prachtig uitzicht over de zaak. De bijbehorende zalen, het grote terras en het eigen parkeerterrein maken het totaalplaatje compleet. Met Hengeler wordt Hengelo weer op de kaart gezet.
Hengeler Club Restaurant
Tuindorpstraat 61
7555 CS Hengelo
+31 (0)74 2500681
www.hengeler.nl
tell a
foodfriend
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.hengeler.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.restaurantas.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.restaurantas.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.hengeler.nl