Shoot My Food Quiz
WAT HET NIET IS...
O een theezeef
O een vlamverdeler
O een omgekeerd uitneembaar gootsteenzeefje
O een (oude) schuimspaan
O het lepeltje van El Bulli
O een frituurspaan
O een vroege voorloper van een kruidenbuiltje
O een lepel om kaviaar balletjes te maken
WAT HET WEL IS...
Een olijflepel; een lepel met een lang handvat met een uitgezaagde of doorboorde lepelbak, waarmee olijven uit de olie of azijn worden geschept. De olijflepel bestaat in verschillende formaten en soorten materiaal. Sommigen kunnen maar 1 olijf tegelijk vangen, de anderen een stuk of vijf. Wanneer je een échte olijffan bent, is dit een sierlijk item in je bestekgalerie.
Wanneer je er een van roestvrijstaal uitkiest dan gaat hij langer mee dan een houten of zilveren (deze wordt wee aangetast door het zuur). Verder kan deze lepel ook gebruikt worden om kappertjes, kersen en zilveruitjes uit hun vocht te redden.
AND THE WINNER IS....
Arjan Westein uit Maassluis gaf als
eerste het goede antwoord en
ontvangt het prachtige
inspiratieboek “Een bijzondere
manier van cuisson geven – maar
niet zonder risico” van Robert
Kranenborg en Pieter Ouddeken.
DE CULINAIRE AVONTUREN VAN FRA BARTOLO
De liefde voor pure olijfolie wordt in dit boek flink aangewakkerd. Een historisch verhaal uit 1709 wat begint in Toscane. Bartolo de olijfkweker wordt uit zijn klooster weggestuurd om een oplossing te vinden voor de bevroren olijfboomgaard bij een collega in het Zuiden. Om zijn reis en het advies te bekostigen krijgt hij 9 flesjes olijfolie mee.
Op zijn tocht door Toscane bereidt hij daar niet alleen de heerlijkste gerechten mee; hij gebruikt ze ook om zich uit allerlei netelige situaties te redden, waarin hij belandt door te vallen voor mooie vrouwen.
Achter in het boek staan recepten die
zichzelf sieren door de eenvoud en
puurheid waar mee de olijfolie wordt
gebruikt. Geen olijflepel meer nodig,
gewoon olijven met olie opscheppen
en de olie gebruiken voor deze
recepten.
Fotografie & inhoud: Yvette Magrijn, Always Close to Food
Denk je te weten wat het is? Mail dan je antwoord, samen met je naam en adresgegevens naar redactie@foodinspiration.nl o.v.v. WWWeetje en maak kans op het boek Swingen in de Keuken van Angélique Schmeinck.
In het volgende item krijg je het antwoord op de vragen: Wat is het? Waar komt het vandaan? Wat kan ik er mee? Bovendien laten we je ook meegenieten van de ‘foute antwoorden’. En natuurlijk hebben we ook weer een nieuwe opgave.
Elke editie leggen wij je een foto van een foodingrediënt, keukengerei of foodpersonality voor. De foto's zijn genomen in extreme close-up, tonen één kenmerkend detail of zijn onscherp.
tell a
foodfriend