Food Inspiration 20 New Dutch

Magazine cover

7 x New Dutch

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

7x Neerlands trots in een hip jasje
Er zijn van die typisch Hollandse producten. Waar je ineens zin in kunt krijgen. Die je terugwerpen in herinneringen. Maar ook, die je associeert met gebeurtenissen. Stamppotten en strenge winters, winkelen en een frietje mét.

We gingen op zoek naar concepten die een typisch Hollands product in de schijnwerper zetten, maar dan met een eigentijdse twist. En we schrokken. Want eigenlijk gebeurt er bar weinig met ons culinaire erfgoed. Toch kwamen we een aantal positieve uitzonderingen tegen. Zaken met ondernemers die met creativiteit en durf een stoer oer Hollands product verhippen.

We zijn overigens erg benieuwd of jullie nog andere goede voorbeelden kennen. Praat er over door in onze LinkedIn groep.

IJscuypje/Stamppotje – Amsterdam
In de zomer vind je op slechts een paar vierkante meter het zelfgemaakte banketbakkersijs met natuurlijke ingrediënten van IJscuypje, in de winter (van oktober tot en met februari) de biologische stamppoten van Stamppotje. De strakke inrichting met hip boerenbont verandert gewoon met het seizoen mee.

Het verhaal van IJscuypje is als een jongensdroom. Vier jaar geleden opgestart door marktkoopman Edwin de Koeyer en inmiddels draaien er drie succesvolle zaken in de binnenstad van Amsterdam. Je vind Ijscuypje/Stamppotje op meerdere plaatsen in Amsterdam, onder meer op de Prinsengracht, in de Haarlemmerstraat en op de Albert Cuyp waar het ooit begon (en waar de naam subtiel naar verwijst).

www.ijscuypje.nl

Public Pie – mobiel concept
Misschien wel het meest verrassende New Dutch concept dat we tegenkwamen. Maaike Bertens en Marieke van der Bruggen wisten rondom oer-Hollandse appeltaart een eigentijds streetfoodconcept te ontwikkelen. Beide dames studeerden af aan de Design Academy Eindhoven, in de richting Public Space en Well-Being. Ze ontwierpen Public Pie tijdens de oogst van 2008.

Public Pie bakt taartjes op locatie met een mobiele keuken. Gasten genieten van een vers gebakken appeltaartje én warme billen, want de oven verwarmt gelijktijdig ook het houten bankje. Ondertussen kan het bereidingsproces op de voet worden gevolgd. De ontwerpsters lieten zich inspireren door de hang naar ambachtelijke bereidingsprocessen. Public Pie creëert een intiem relaxmoment in de publieke ruimte. Naast appeltaart – de absolute specialiteit – bakken de dames ook verschillende zoete en hartige taartjes. Ze zijn te boeken voor zowel publieke als privé evenementen.

www.publicpie.nl

Friethoes – Haarlem
Er zijn van die typisch Hollandse producten. Waar je ineens zin in kunt krijgen. Die je terugwerpen in herinneringen. Maar ook, die je associeert met gebeurtenissen. Stamppotten en strenge winters, winkelen en een frietje mét.

Het Friethoes in Haarlem is geen doorsnee cafetaria. De zaak is sober ingericht, maar met oog voor authentieke details. Ze verkopen er friet die gemaakt is van biologische aardappelen. De friet wordt bovendien vers gesneden. Ze zijn niet de eerste. Ook de Antwerpse snackbar Haute Friture gaat mee op de biogolf. Hier eet je ecologische friet op Italiaans designmeubilair uit composteerbare bakjes met houten bestek. Het begin van een trend?

www.friethoes.nl

We zien meer ontwikkelingen in het traditionele cafetaria segment. Zo kondigden de topkoks Hans van Wolde (Beluga) en Herman den Blijker (Las Palmas) eind vorig jaar aan een culinaire cafetaria te willen starten.

Pancakes! – Amsterdam
De creativiteit is in veel pannenkoekenhuizen ver te zoeken. Wij vonden er één die zich durft te onderscheiden. Pancakes! in Amsterdam kenmerkt zich door een fris trendy interieur en gedurfde smaakcombinaties. Want naast de ‘Hollandse klassiekers’ en de ‘Klassiekers de Luxe’ bestel je hier ook wereldse varianten, zoals pancake sushi. Pancakes! is ook open voor ontbijt en serveert dan ook de typisch Amerikaanse variant met maple syrup.

Het piepkleine zaakje heeft een semi-open keuken en richt zich op hippe stadse ouders. Er zijn verkleedkleren voor de kleintjes, wat de beleving compleet maakt. Naast pannenkoeken drink je hier ook heerlijke koffies, gezonde sappen, verse shakes en trendy waters.

www.pancakesamsterdam.com

Stamppot to Go – Utrecht
Bij stamppot denk je al snel aan stevige winterkost voor gure decemberavonden. Toch laat Stamppot to Go zien dat stamppot het hele jaar door kan worden gegeten door tal van lekkere zomerse varianten. Zo zijn er nu de aspergeweken of kun je denken aan raapsteeltjesstamppot met paddestoelenmix. Naast stamppot staan er ook soepen en kleine salades op de menukaart.

Je bestelt eenvoudig via de computerterminal in de winkel, je rekent direct af en haalt dan je stamppot op bij de stamppot-adviseuse. De winkel oogt fris en strak. En als je straks tijdens de donkere dagen toch even geen zin hebt om de deur uit te gaan, dan wordt je stamppot gewoon gratis thuisbezorgd.

www.stamppottogo.nl

De Oorsprong - Deventer
Coöperatie de Oorsprong is een samenwerkingsverband van zes ambachtelijke producenten en tien boerenbedrijven. In een grote kapschuur met glazen pui maken producenten op ambachtelijke wijze biologische producten in kleine werkplaatsen. Hier bakken ze vers brood, bereiden ze verse worst en ham, brouwen ze bier en maken ze verse kaas, terwijl de gast er met zijn neus bovenop staat.

De producten zijn te koop in de boerderijwinkel die is opgezet als een markt en ook online verkrijgbaar via de webshop. In restaurant Proeverij de Oorsprong verwerkt de kok de producten van de coöperatie in zijn gerechten. De gasten hebben direct zicht op de open keuken. Buiten op het terras kijken de gasten uit op de moestuin en het vee. Het concept past naadloos in de trend van authenticiteit. Een puur en goed uitgewerkt concept van Hollandse bodem.

www.oorsprong.nl

New Dutch – Nijmegen
New Dutch bewijst met haar interieur dat ouderwets Hollands nieuwerwets hip kan zijn. De inrichting knipoogt naar vroeger, maar is gegoten in een modern jasje. New Dutch was een van de eerste concepten in Nederland die bewees dat een Nederlands thema niet noodzakelijkerwijs vermengd hoeft te worden met nostalgie.

New Dutch serveert streetfood, is vriendelijk en elegant. Op de menukaart staan naast een enkele Nederlandse klassieker, tal van gerechten uit de wereldkeuken.

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.ijscuypje.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.ijscuypje.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.publicpie.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.friethoes.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.pancakesamsterdam.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.stamppottogo.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.oorsprong.nl

Albert Kooy

Inspirational Boerenland

Technology by MagStream Real Time Publishing