Food Inspiration 34 Go Healthy

Magazine cover

Kasia's theetrends

WWW.KASIAVERMAIRE.NL


Als er één Europees land is waar de theetraditie groot is, dan is het wel Engeland. Als theesommeliere kan een fieldtrip aan de Britse hoofdstad dan ook niet uitblijven. En dus bezoek ik in anderhalve dag alles wat thee ademt in inspirerend Londen. Lees hier over mijn meest indrukwekkende Londense thee-experiences.

Conclusie
Engeland loopt in thee, net als in koffie, zeker 5 jaar op ons vooruit. Thema’s als gezond, organic (biologisch), puur, vers, slow en beleving die in Nederland pas in 2010 actueel zijn geworden, zijn hier de normaalste zaak van de wereld. In de Londense horeca is losse thee de standaard, met mooi servies en veel productkennis bij het personeel. Ook beleving en sfeer spelen een grote rol. De single concepten, puur gericht op koffie of enkel op thee gaan oké, maar de combinatie van die twee werelden: kwaliteitskoffie met topthee, is een gouden match.

Het mineraal water wordt vers gekookt en daarna in een porseleinen kannetje gegoten. De temperatuurmeter gaat erin en als de pieper afgaat is de temperatuur optimaal voor het zetten van groene thee. De thee wordt met een speciaal meetlepeltje afgemeten en in een theetière gedaan, waarna het water er met een hoge soepele pols op wordt gegoten. De timer gaat op 2 minuten, anders wordt groene thee bitter. Als de zoemer afgaat wordt de thee gracieus in een porselein kannetje gegoten en in stijlvol porselein geserveerd. Dit is theezetten. ‘Enjoy your tea madam’.
Ik kijk, de kleur is geweldig. Ik ruik, een mooi nootachtig geroosterd zacht aroma. Ik proef en ik smelt: dit is hemel in een kopje, echt waar. Het kannetje is leeg en meteen wordt er een tweede ronde ingeschonken. Het principe: je bestelt per theesoort en betaalt daarvoor een vast bedrag (in dit geval 3,50 pond). Daarvoor wordt je wel drie keer bijgevuld. Elke ronde is smaakvoller, vooral met groene thee.
Ik weet niet zeker of we hier in Nederland al aan toe zijn, of we echt de tijd willen nemen voor een kopje thee als dit. Maar Slow Tea gaat het worden, al is het over 5 jaar.

Yumchaa is een hip theezaakje. Hier blijkt dat koffie en thee in één concept heel goed samen gaan. Het cafeetje is razend druk en zit vol met locals, wat vaak een voorbode is van goede kwaliteit. Binnen bruist het en de zaak heeft een lichte vriendelijke sfeer, een beetje à la Café George in Amsterdam. Er staan leuke meiden achter de bar, de zaak trekt een mix van mannen en vrouwen. Er liggen kranten op tafel en het vintage interieur bestaat gedeeltelijk uit zelf opgeknapt meubilair. Er staat een rij van porseleinen kopjes met losse thee erin, zodat je eerst kunt ruiken voordat je kiest welke thee of koffieboon je wilt drinken. Ik kijk omhoog en zie oude posters hangen waarop staat hoe lang je thee moet laten trekken.
Dan valt mij iets op: een meisje krijgt haar bestelling, een hoge beker met opgeschuimde melk en ik zie iets van losse thee onder? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt: dit moet ik drinken. Het blijkt een ChaCult, en ik wordt enthousiast aangemoedigd ook te nemen: ‘it´s amazing chai loose leave tea, with whipped soy milk, organic no sugar and you have to wait for ages until it´s ready but girl it´s amazing you have to try it’.

Ze heeft mij volledig overtuigd, maar ben wel gespannen: krijg ik straks niet een bittere veel te gearomatiseerde Chai die overspoeld wordt door zware en smerig zoete soja melk die als een plomp op mijn maag valt….Ik wacht geduldig en krijg mijn Chai die nog 5 minuten moet trekken voor een optimale smaak. Ik kijk vol bewondering naar deze prachtige cup, ik kan niet wachten en strijk met mijn vinger over de geschuimde top van sojamelk. De geur is geweldig, alleen hoe schenk ik dit in mijn kop? Een klein experiment leert dat de thee onder uit het kopje komt. Ik zet de cup op mijn kopje waarna de thee er prachtig invalt en ik kan proeven.
Eerste slok, best lekker. Tweede slok, vol en mooie thee. Derde slok, wow die soja cappuccino melk stijl is lekker, goede kwaliteit. Vierde slok, dit ga ik echt helemaal opdrinken. Voor ik het weet is mijn beker leeg. En het mooie is, ik heb geen buikpijn, geen zwaar gevoel in tegendeel. Wat is dit super! Ik kijk om mij heen en zie dat de wijze van serveren een domino effect heeft. Opeens drinken alle vrouwen deze Chai! Dit moet ik introduceren in Nederland…

Een mooi en nostalgisch plekje in Covent garden Market. Eindelijk een boetiekje waar je alles in stijl kunt proeven. Sfeer, klasse en beleving zijn belangrijk. Ik heb het gevoel in een champagne of kaviaarzaak te zijn. Je wordt in de watten gelegd alsof je bij de juwelier bent. Overal is aandacht aan besteed.
Ik loop naar boven waar ik losse thee kan kopen en test de kennis van de verkoopster (beroepsdeformatie). Ik vraag haar wat zij de meest excentrieke must have thee vindt. Ze laat mij van alles ruiken, kan vertellen over de smaakbeleving en zetwijze, de afkomst, de manier van product verwerking. Goedzo, ik word weer geprikkeld om thee te kopen. Je betaalt hier 8 pond maar krijgt je thee wel in een prachtig, lucht- en lichtdicht tea palace blikje, met de naam en zetwijze van de thee erop. Heel chique.

Van mijn hele thee inspiratietrip verheugde ik mij het meeste op de ‘Afternoon Delight tea’ in het luxe Metropolitan hotel bij Hyde park. Health & Organic is hét thema in London en daarom serveren ze hier een high tea die ´verantwoord en puur´ is. Zonder suiker, tarwe en slechte vetten. Op het menu staan muffins gemaakt van aardappel en rijstmeel, yoghurt crème fraîche, puur zoet van verse vruchten, vis, mager vlees en alleen olijfolie als vet. Als Health coach en food inspirator ben ik zeer benieuwd hoe dit wordt neergezet en smaakt.
Het café valt me tegen: rommelig ingedeeld en veel te weinig ruimte op je kleine tafeltje. De hapjes die bij de Delight tea worden geserveerd, zien er nep uit en worden direct al overheerst door zoete gerechten. Een hele etagère vol en dat voor 1 persoon! Ik luister aandachtig naar wat de hostess zegt over de ingrediënten. Ze klinkt als een grammofoonplaat: ingestudeerd maar niet wetend waar ze het over heeft. Dan stelt ze de vraag die me volledig uit het veld slaat: would you like coffee, tea or a cocktail with the delight tea snacks?’ Ehm hoorde ik dat goed???! Het is toch een high TEA?

Slow Tea bar Tea Smith is een klein vriendelijk zaakje, waar de ‘slow-sfeer’ je tegemoet komt. Ik stap binnen en word gelijk rustig. De muziek, de geur, de prettige en toch hippe indeling, de vriendelijke dames achter de bar. De thee wordt vers voor je gemaakt terwijl je er met je neus bovenop zit. Ik kijk naar de kaart: prachtig design, mooi papier en vrolijke kleuren. Op de kaart staat de thee naar soort vermeld, met informatie over de prijs, kwaliteit, de smaak, de toon en het terroir.
Ik besluit de Kuki Hoijcha Chinese geroosterde groene twijgjes thee te drinken. Dit is één van mijn favorieten, maar als sommeliere weet ik dat de zetwijze cruciaal is om deze thee goed te laten smaken. Ik bestel dus vooral om te zien of de dames werkelijk thee kunnen zetten. Ik word niet teleurgesteld, dit is slow tea volgens het boekje.

Health Coach, Food Inspirator & Theesommelier staat er op haar visitekaartje. Ze studeerde gezondheids-wetenschappen en specialiseerde zich op het gebied van voeding, gezondheid en beleving. In 2010 werd Kasia uitgeroepen tot eerste vrouwelijke Thee Sommelier van Nederland. Ze ontwikkelt nieuwe theecreaties, geef presentaties en verrast door thee op nieuwe manieren te serveren. Om bij te blijven gaat ze regelmatig op zoek naar de laatste theetrends. In Food Inspiration Magazine doet zij verslag van haar reizen.

Ik hou niet echt van de overmatige calorierijke bommen die je normaal gesproken voorgeschoteld krijgt. Daarom dacht ik dat deze verantwoorde versie wel eens een verademing zou kunnen zijn. Het tegendeel is waar, de smaken zijn vlak, de muffins zijn droog en te zoet, de hartige hapjes vies en vet. Dit is echt niet mager of met pure oliën gemaakt. De macarons smaken naar een gesmolten kleverig mierzoete lolly. Ik neem van elk hapje een kleine bite maar kan het echt niet op. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen enkele high tea heb meegemaakt waar het werkelijk om de thee en spijscombinatie gaat, maar dit is triest. Naast me zitten twee vrouwen, ieder alleen aan een tafeltje, ook aan de Delight afternoon tea. Met blije blik eten ze de hele schaal op: het is toch light?

LONDENTEA TOUR

SLOW TEA BAR: TEA SMITH (2/2)

YUMCHAA (1/2)
Chacult

YUMCHAA (2/2)
Chacult

TEA PALACE

METROPOLITAN HOTEL (1/2)
Afternoon Delight

CONCLUSIE

SLOW TEA BAR: TEA SMITH (1/2)

KASIA VERMAIRE
Health Coach, Food Inspirator & Theesommelier

METROPOLITAN HOTEL (2/2)
Afternoon Delight

Tea Smith

Tea Palace

Yumchaa

Metropolitan
Hotel

Kasia
Vermaire

Home

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.kasiavermaire.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.facebook.com/sharer.php?u=http://foodinspiration34.shootmyfood.net&t=Nieuw editie Food Inspiration

http://twitter.com/share?url=http://foodinspiration34.shootmyfood.net&text=Nieuwe editie Food Inspiration

http://itunes.apple.com/nl/album/tea-for-two/id34615696?i=34615735

Inspirational Miele

Dessert parade

Technology by MagStream Real Time Publishing