Food Inspiration 43: Trends 2012

Magazine cover

München: La Dolce Vita

München wordt ook wel het “Italië van Duitsland” genoemd en dat is goed te merken; de inwoners genieten volop van la Dolce Vita. Naast de vele Italiaanse restaurants en gerechten komt de Italiaanse invloed ook terug in de conceptinvulling. Sharing, de mediterrane gewoonte om je tafel te vullen met gerechten en je eten te delen, is ook hier heel gewoon.

In de stad wordt veel met moderne elektronica gewerkt: Ipad-menu’s en betaalpasjes worden bij verschillende concepten ingezet. En de technische snufjes zijn zeker niet alleen leuke gimmicks. Ze hebben echt toegevoegde waarde.

Net als in de rest van Duitsland zie je in München veel concepten met gezonde gerechten en veelal vegetarische en biologische producten: fastfresh is de trend. De Duitsers blijven bewust weg van de strenge organic-bio-vega dogma’s en benadrukken vooral het gezonde lekkere eten.

Pavesi Picnic
bestaat sinds 2009 en zit rond lunchtijd dag in dag uit stampvol; ruim 80 procent van de klanten is vaste gast. Van hongerige studenten tot haastige zakenmensen; iedereen weet de zaak te vinden voor een lekkere en originele lunch. Eigenaar Marcus (in een vorig leven grafisch ontwerper) is gepassioneerd over gezond eten, duurzame producten en bovendien gek van India. Al deze elementen komen terug in Pavesi Picnic. Op het menu staan – veelal vegetarische – gerechten met een Indiase touch die op een originele manier worden geserveerd. Linzensoep met curry in oude weckpotten bijvoorbeeld, of een wrap met bombay-potatoes en mangochutney op een plankje van steigerhout. Disposables van plastic of aluminium komen er hier niet in. Alles kan picknick-stijl worden meegenomen in kartonnen doosjes met houten bestek en ook het interieur bestaat volledig uit hergebruikte spullen.

<< Terug naar begin

La Baracca
het prijswinnende La Baracca wordt steeds maar populairder. Inmiddels is het concept ook in Dusseldorf en Hamburg te vinden. Bij La Baracca wordt moderne techniek effectief toegepast en heeft de klant de touwtjes volledig in handen. Er zijn betaalpasjes die je bestellingen en drankverbruik registeren, Ipad-menu’s met foto’s en achtergrondinformatie van elk gerecht waarmee je bestelling aan de keuken wordt doorgegeven en een elektronische wijnbar waar je zelf een slok (om voor te proeven) of glas wijn kunt tappen. Trouwe klanten sparen per bezoek punten, waarmee ze later online producten kunnen kopen. De Italiaanse oorsprong van La Baracca zie je terug in de menusamenstelling en in de karakteristieke inrichting van de verschillende ruimtes. Van de elegante bibliotheca tot de gezellige piazza en de wat industriële antipasti-bar; ze symboliseren elk een ander gezicht van Italië.

<< Terug naar begin

Dean&David
is een keten van 21 restaurants die het goed doet in heel Duitsland. Het concept is redelijk eenvoudig: hier wordt de hele dag gezond en veelal biologisch fastfood geleverd. Op het menu staan salades die de klant zelf kan customizen, wraps, curry’s en heel veel spannende drankjes. Alles kan worden meegenomen, maar ter plekke eten mag ook; van echt servies wel te verstaan. Hoewel het eten snel en goedkoop is, brengt Dean&David fastfood met een zekere klasse. De echte borden en bestek dragen bij aan een luxer gevoel, waardoor ook fastfood-mijders wordt bereikt.
<< Terug naar begin

Ocui en Brenner
Keuken tussen de gasten
Dat koken in het zicht van de gast niet alleen in La Place-achtige formules hoeft plaats te vinden, bewijzen zaken als Ocui en Brenner. Deze meer traditionele horecazaken zetten frontcooking in om beleving bij de gast te creëeren. Verschillende keukens zijn geplaatst tussen het etende publiek, waar de koks ter plekke de bestelde gerechten bereiden. Bij Ocui gebeurt dat in de Aziatische en Italiaanse keuken (met houtoven), waar de gast eventueel zelf kan bestellen en zijn voorkeuren kan doorgeven. Bij brasserie Brenner staan er verschillende grills met hete kolen tussen de tafels, waar de koks alles – van tournedos tot dorades en langoustines – met alleen wat olijfolie en zeezout vers bereiden.
<< Terug naar begin

i

1.

2.

3.

4.

"Munchen wordt wel het Italië van Duitsland genoemd, en dat zie je overal terug" - Denise

In de stad wordt veel met moderne elektronica gewerkt: Ipad-menu’s en betaalpasjes worden bij verschillende concepten ingezet. En de technische snufjes zijn zeker niet alleen leuke gimmicks. Ze hebben echt toegevoegde waarde en blijken ook in de upscale gelegenheden goed te werken.

|

Net als in de rest van Duitsland zie je in München veel concepten met gezonde gerechten en veelal vegetarische en biologische producten: fastfresh is de trend. En net als elders weten de Duitsers de nadruk weg te houden van de strenge organic-bio-vega dogma’s en het gezonde eten vooral lekker te maken. In München drink je vrijwel overal spannende signature softdrinks met
bijzondere namen en smaken in
hippe flesjes.

Denise Kortlever is een multitalent. Wat een ongetemd enthousiasme komt er binnen als deze net-afgestudeerde Communicatiewetenschapper uit Amsterdam de kamer binnenstapt. Denise werkt als redacteur en presentatrice voor Emma TV (het tv kanaal van Emma Kinderziekenhuis) en schrijft teksten voor websites van (veelal creatieve) bedrijven. Ook is ze restaurantspotter voor Specialbite. Ze reist graag, is dol op het spotten van bijzondere (eet)adressen en valt - naar eigen zeggen - anderen graag lastig met culinair advies en favoriete recepten. Tijdens een kort bezoek aan München spotte ze enkele interessante concepten die ze graag met ons deelt.

La Dolce Vita in TechSavy München

http://twitter.com/#!/TLTLittleThings

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.studiobranding.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://itunes.apple.com/nl/album/little-bit-of-feel-good/id277742094?i=277742308

Inspirational Deli XL

Terroir: Zoete Streken

Powered by MagStream
Technology by MagStream Real Time Publishing