Mood Inspiration
IN SAMENWERKING MET INGMAR VOERMAN
BARSOLUTIONS: SUMMER INFUSIONS
Zomerfruit is perfect voor wat leven en spanning in je drankjes. Infusions, dat wat je krijgt na toevoeging van kruiden en/of fruit aan sterke drank, is een goede manier om fruit te verwerken dat je anders zou weggooien. Door de steriele en perfect ogende supermarktproducten van nu zijn we echter vergeten wanneer zomerfruit op zijn best smaakt en wat we er precies mee kunnen doen. Hierbij onze suggesties.
DE BASIS
Zomerfruit smaakt het best als het tijd heeft gehad om te rijpen, zodat de suikers zich het best hebben kunnen ontwikkelen. Zo krijgt het fruit de beste balans tussen zoet en zuur, en wordt het op zijn sappigst. Zomerfruit moet niet te stevig of te rijp zijn, dan heb je het perfecte moment om je favoriete spirit te 'infusen' met die heerlijke zomersmaak.
DE RECEPTUREN
Om creativiteit aan te wakkeren, geven we in het onderstaande vier eenvoudig te bereiden infusions met bekende ingrediënten. De recepten zijn eenvoudig en de ingrediënten bekend, dus er is geen excuus om niet zelf met infusions aan de slag te gaan.
1. Schotse blended whisky met mango en steranijs
2. Blanco rum met nectarines en munt
3. London dry gin met galiameloen en rozemarijn
4. Bourbon met ananas en citroen-rooibosthee
INFUSEN
Voor je het fruit voor in de infusions in stukjes snijdt altijd eerst even proeven om er zeker van te zijn dat het zacht en zoet genoeg is. Harde nectarines, mango’s, meloenen of ananassen geven niet genoeg – en niet de juiste – smaak af. Infusen gebeurt traditioneel door fruit en kruiden in een weckpot of fles te doen en die te laten trekken. Dat werkt, maar het resultaat is niet constant vanwege het onberekenbare klimaat. Daarom gebruiken we liever een moderne en snelle manier, vacumeren.
VACUMEREN
Wanneer je dit goed uitvoert, heb je binnen een paar uur zomerse infusions van hoge en constante kwaliteit op tafel. Eigenlijk is deze wijze van infusen gebaseerd op veelgebruikte kooktechnieken. Snijd het fruit in stukjes en voeg het samen met de kruiden en de drank in een vacuümzak. 'Maar ik heb geen vacumeermachine,' hoor ik je zeggen. Geen paniek, je hebt nu twee keuzes. Voor tachtig euro koop je er een bij de kookspeciaalzaak. Het alternatief komt neer op noeste handarbeid: gebruik stevige, sluitbare diepvrieszakken waar je de lucht langzaam uit kunt knijpen. Als het goed is, sijpelt de alcohol net niet uit de zak terwijl je rustig de lucht tot aan een hoekje eruit duwt.
AU BAIN-MARIE
Plaats de vergrendelde, zuurstofloze zak in een bain-marie die constant op 54 graden staat. Vacuüm kookt alcohol op deze temperatuur, waardoor de smaken uit het fruit worden onttrokken zonder te koken. Na ongeveer een uur op 54 graden au bain-marie, trek je de infusions uit het water en laat je ze afkoelen. Vervolgens zeef je ze. Als het gebruikte fruit goed rijp is, heb je nu heerlijk zomerse infusions die je 'neat' of in een cocktail kunt gebruiken.
Met infusions kun je jouw creativiteit optimaal gebruiken. Probeer en experimenteer met verschillende soorten drank, fruitsoorten en kruiden of wijnen. ‘Lean back and see where the summer and all its bounty takes you.’
RECEPT: NECTARINE & MINT RUM JULEP
INGREDIËNTEN
60 ml blanco rum infused met munt en nectarines
10 ml suikersiroop (2:1)
6 muntbladeren
METHODE
Schenk de ingrediënten in de beker, schep hier het crushed ijs op, roeren tot de beker goed koud is.
GLAS: Julep Glass
GARNERING: Takje munt en nectarineschijfje.
TEKST: ANDREW NICHOLLS | BARCHAEOLOGY FOTOGRAFIE: JIM ELLAM
DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG - GET SPANISH
<< Terug
Lees Verder >>
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.barchaeology.com/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.barchaeology.com/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.barchaeology.com/