Mood Inspiration
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Eindhoven is een stad in ontwikkeling. De Design Academy brengt veelbelovende creatieve talenten voort. En ook in de horeca wordt steeds vaker gekozen voor innovatieve concepten. Eindhoven de gekste? Eindhoven is helemaal zo gek nog niet!
NEW YORK CAFÉ
Ondernemer Wolfgang Meidl is geen onbekende binnen de Eindhovense horeca. Zijn vijf horecabedrijven in het centrum van Eindhoven floreren. New York Café is zijn meest recente aanwinst; een eigentijds horecabedrijf met trendy cocktailbar en een verzorgde uitstraling.
LUZ RESTAURANT-BAR
Restaurant-bar Luz, van de ambitieuze ondernemer Hans Snoeijen, is een innovatief hospitalityconcept op een onverwachte plek. De venue bevindt zich in een voormalig verpauperd woonhotel in een onontwikkelde buurt. “Maar de grote kelder van het pand bood perspectieven”, vertelt Hans.
”Het was echt een pand waarbij je van niets iets kunt maken.”
WINE SPOT JIU.NU
Wie de gevel van Jiu.nu in de Willemstraat in Eindhoven passeert, verwacht in eerste instantie niet dat het hier om een wijnbar gaat. Maar behalve restaurant, is deze venue wel degelijk een echte wine spot.
CAFÉ RESTAURANT USINE
Op de begane grond, onder het monumentale torentje van de Lichttoren in Eindhoven, opende dit voorjaar café-restaurant Usine zijn deuren. De ondernemers achter Usine zijn Aart Jan van Essen en Gert Jan Weemaes. Aart Jan: “Toen we deze locatie in de oorspronkelijke gloeilampenfabriek van Philips zagen, was het liefde op het eerste gezicht.”
NEW YORK CAFÉ
Ondernemer Wolfgang Meidl is geen onbekende binnen de Eindhovense horeca. Zijn vijf horecabedrijven in het centrum van Eindhoven floreren. New York Café is zijn meest recente aanwinst; een eigentijds horecabedrijf met trendy cocktailbar en een verzorgde uitstraling. “Mijn bedrijven hebben allemaal een eigen formule en een dito doelgroep. Eindhoven had nog geen chic, groot grand-café dat zich richt op trendy publiek van 25 jaar en ouder. Gezien de enorme belangstelling op de eerste dag is New York Café een gat in de markt”, aldus Wolfgang.
COCKTAILS
Het interieur werd door Wolfgang zelf ontwikkeld. Hij deed inspiratie op in Rotterdam, onder meer bij Boudoir en Cinema, succesvolle zaken van Daniël de Blok. Het resulteerde in een eilandbar met daaromheen verschillende stijlkamers. Barokke elementen, kroonluchters en veel zwarte, paarse en gouden tinten zorgen voor een luxueuze, warme uitstraling. Verspreid door de zaak hangen gigantische afbeeldingen van cocktails, hetgeen de cocktailverkoop stimuleert.
NEW YORK CAFÉ
Dommelstraat 9
5611 CJ Eindhoven
+31 (0)40 2939227
http://newyorkcafe.nl
LUZ RESTAURANT-BAR
Restaurant-bar Luz, van de ambitieuze ondernemer Hans Snoeijen, is een innovatief hospitalityconcept op een onverwachte plek. De venue bevindt zich in een voormalig verpauperd woonhotel in een onontwikkelde buurt. “Maar de grote kelder van het pand bood perspectieven”, vertelt Hans. “Het was echt een pand waarbij je van niets iets kunt maken.”
KELDER
Het duurde twee jaar voordat Luz openging. De zaak werd volledig gestript en verbouwd. Een groot gedeelte van de vloeren opengebroken zodat de kelder zichtbaar werd. Hierin werd een open keuken geplaatst en het restaurant. Hans: “Voor gasten is de grootste drempel van een restaurant dat op een andere verdieping ligt, dat je niet weet welke andere gasten er zitten. Hier zie je vanuit de bar gelijk wie er zit.” De serre heeft een voorpui die helemaal wordt opengeschoven en dienstdoet als rokersruimte. “Van buiten af is het restaurant niet zichtbaar, maar de serre zorgt voor een levendige sfeer waardoor men sneller is geneigd naar binnen te stappen.”
FOTOGRAP
Grote champagnerekken aan de wanden en zichtbare biertanks van Jupiler zijn sfeerelementen in de ruimte. Fotograaf Herman de Winter was verantwoordelijk voor de enorme zwart-witfoto bij de bar. Ook op de toiletten zijn foto’s verwerkt. De oplettende toiletgebruiker herkent de gevels van andere horecabedrijven in Eindhoven. De ruwstenen wanden worden met ledverlichting aangelicht en kunnen in iedere gewenste kleur veranderen. Bij de bar wordt het beton met koelwit licht sprekend uitgelicht. En in de keuken zitten lichtstrips die bij sluiting voor een subtiele uitstraling zorgen. Met Luz geeft Hans een uitstekend voorbeeld van de wijze waarop een innovatief project met allure een grote opsteker kan zijn voor een achterstallig gebied.
LUZ RESTAURANT-BAR
Bleekweg 7
5611 EZ Eindhoven
+31 (0)40 2940271
http://www.luz-restaurant-bar.nl
WINE SPOT JIU.NU
Wie de gevel van Jiu.nu in de Willemstraat in Eindhoven passeert, verwacht in eerste instantie niet dat het hier om een wijnbar gaat. Maar behalve restaurant, is deze venue wel degelijk een echte wine spot. Vandaar de naam Jiu, het Chinees voor ‘wijn’.
PASSIE
De ondernemer Sin Loong Wong heeft altijd een grote passie voor wijn gehad. Na zijn cursus tot vinoloog wilde hij er daadwerkelijk iets mee gaan doen. “Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte locatie en vond dit pand, een voormalig makelaarskantoor. De horecavergunning voor ‘een restaurant gespecialiseerd in wijn’ werd vrij gemakkelijk verkregen en de verbouwing ging van start. Het strakke interieur met veel hout en paarse tinten heeft hij zelf ontworpen.
ONLINE
Jiu.nu biedt dertig verschillende open wijnen die per half en heel glas verkrijgbaar zijn. In het wijnserveersysteem van Enomatic zitten acht rode en acht witte wijnen. Totaal staan er tweehonderd wijnen op de kaart die tevens online verkrijgbaar. Daar zijn ook de verkoopprijzen op afgestemd. “ We werken niet met horecaprijzen, maar met winkelprijzen. Op alle wijnen in de bar zit een meerprijs van vijftien euro. Zo kunnen we hele mooie wijnen voor een redelijk prijzen schenken”, legt Sin Loong uit.
WINE SPOT JIU.NU
Willemstraat 9
5611 HA Eindhoven
+31 (0)40 2027154
http://jiu.nu
CAFÉ RESTAURANT USINE
Op de begane grond, onder het monumentale torentje van de Lichttoren in Eindhoven, opende dit voorjaar café-restaurant Usine zijn deuren. De ondernemers achter Usine zijn Aart Jan van Essen en Gert Jan Weemaes. Aart Jan: “Toen we deze locatie in de oorspronkelijke gloeilampenfabriek van Philips zagen, was het liefde op het eerste gezicht.”
KLIK
“We zijn vrij snel met het Amsterdamse designbureau Bearandbunny in gesprek geraakt. Er was gelijk een klik met het ontwerpersduo Carlijn Kriekaard en John Maatman. Het vervolggesprek ging al snel over wat we voor ogen hadden; eclectisch, breed toegankelijk, een goede mix van functionaliteit en niet te lux.” Carlijn vult aan: “Laagdrempelig en niet te overdesigned. We hebben ons gefocust op de functie en daaromheen het interieur ontwikkeld. We vonden een oude poster van Philips waarop stond: ‘Les plus grandes usines du monde’. En dat was ook wat het moest zijn: voor de wereld. De Franse taal is in de huisstijl teruggekomen en vormt tevens een link naar het klassieke grandcafé.”
DETAILS
De indeling stond voor iedereen al snel vast. Aart Jan: “De hoogteverschillen maken het speels. Zo creëer je aparte zones, waardoor de ruimte intiemer wordt.” In de ruimte kwamen tevens een kantoor, winkeltje, een multifunctionele zaal (Chambre d’Amis), een kinderhoekje (Petite Usine) en een rookruimte in het voorportaal. Op de vloer ligt een kopse eikenhouten vloer, van oorsprong een fabrieksvloer, die wordt afgewisseld met een zwart-witte tegelvloer bij de bar. In het interieur zijn opvallende items te ontdekken. Designstoeltjes, klassiekers en nieuwe ontwerpen van designers van de Design Academie, staan her en der in de ruimte. Ook hangt er een enorm schilderij, gemaakt door Jasper Krabbé. Het lettertype van de huisstijl is speciaal voor de venue ontworpen en gebaseerd op een stijl uit de Philips-tijd. Aart Jan: “Dit gaat heel ver, en we willen die details er niet te dik bovenop leggen. Maar ongemerkt merken mensen dit wel. Horeca is een optelsom van details.”
CAFÉ RESTAURANT USINE
Lichttoren 6
5611 BJ Eindhoven
+31 (0)40 2171890
http://www.usine.nl
In Coproduction with VENUEZ hospitality & style magazine
TEKST: PAULA PLANTINGA FOTOGRAFIE: JIM ELLAM
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.newyorkcafe.nl/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.jiu.nu/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.usine.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl