Foodreportage Afghanistan
Foodmoments
in Kandahar
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Foodmoments In Kandahar
Hoe slagen onze jongens en meiden in Afghanistan erin om daar iets
van een sociaal leven op te bouwen? Ver weg van hun familie en vrienden? De horeca speelt een belangrijke rol. Ian van der Pool is facilitair coördinator op Kandahar Air Field. Met meer dan 20.000 NAVO militairen, onder wie ruim 300 Nederlanders, een groot dorp op zich. Van der Pool geeft ons een kijkje in de keuken van de maaltijdvoorziening van onze soldaten. Eten is voor militairen van het grootste belang.
'ACHTER DE SCHERMEN BIJ
ONZE JONGENS EN MEIDEN'
DFAC’S & BOARDWALK
Op Kandahar Air Field (KAF) bevinden zich meerdere eetzalen of Dining Facilities (ook wel DFAC’s genoemd). Elke DFAC heeft zijn eigen specialiteit. Zo is er de Luxembourg DFAC die Europees getint eten serveert, de Cambridge DFAC die de Engelse en Indiaase keuken vertegenwoordigd en de Far East DFAC voor meer Aziatische gerechten. Op KAF kun je de hele dag door warm eten (vanwege ploegendiensten) en de openingstijden zijn erg ruim, zodat de gigantische hoeveelheid personeel op de basis een plekje kan vinden.
Verder heb je op KAF de 'Boardwalk'; een vierkant veld met aan de binnenkant sportvelden en aan de buitenzijde winkels en horeca gelegenheden. Je vindt hier de normale fastfood ketens die je overal ter wereld aantreft, zoals Burger King en Pizza Hut, maar ook diners als TGI Fridays. De Nederlanders hebben hier een ECHOS Home neergezet, een eetcafé waar je onder meer Hollandse kost kunt eten.
BELANG ETEN
Van der Pool: “Eten is van het grootste belang voor militairen in een gebied als dit. Op KAF zijn veel mensen op de flightline aan het werk. Zij doen zwaar lichamelijk werk, zoals het draaien van brandweerdiensten of het aftanken en bewapenen van vliegtuigen. Dit gebeurt vaak in zware, beschermende kleding, bij temperaturen die tot ver boven de 50 graden kunnen oplopen. Een goede voeding, met voldoende zouten en mineralen is dan belangrijk om voldoende energie te leveren en uitdroging te voorkomen. Ook voor de militairen die op patrouilles gaan, is de voedingswaarde van groot belang”.
Toch vormen de maaltijden vooral ook een rustpunt in de dagelijkse hectiek. Het geeft kansen voor een goed gesprek en biedt een moment van ontspanning. Als je er echt even uit wilt zijn, komen de restaurants op en nabij de Boardwalk goed van pas. De beleving is daar cruciaal. Door de atmosfeer vergeet de bezoeker even dat hij in een oorlogsgebied zit.
ECHOS ALL SEASONS
ECHOS (European Christian Homes Of the Services) is een ideële, non-profit organisatie die aan de Nederlandse militairen een huiskamerfunctie wil bieden in vijandelijke omstandigheden: een plek waar je even kunt vergeten dat je in een oorlogsgebied bent. Naast de ECHOS vestiging op KAF, zijn er ook vestigingen elders in Afghanistan, Bosnië en Irak. Sinds 2009 is Mark Scanu manager van ECHOS ‘All Seasons’ op KAF.
Na een aantal jaren in commerciële en operationele functies in Nederland ging hij op zoek naar ander werk – mede ingegeven door de economische crisis, maar vooral vanuit een innerlijke drang naar meer ‘zingeving’. Hij zocht werk dat ‘er toe doet’ en zo kwam hij bij ECHOS terecht.
“Het werk hier is veel complexer dan thuis in Nederland, waar ik horecavestigingen commercieel aanstuurde”, aldus Scanu. “Simpele processen zoals bestellen en bevoorraden worden hier in Afghanistan vanzelf ingewikkeld. Je weet nooit wat, wanneer en hoe iets aangeleverd gaat worden. Daarnaast gaat door het extreme klimaat en het intensieve gebruik de apparatuur hier maar een fractie van de normale tijd mee. En op KAF is geen Gouden Gids met reparateurs of een servicedienst aanwezig”.
In een jaar tijd heeft Scanu zijn ECHOS vestiging weten op te tuigen tot een goedlopende vestiging waar regelmatig meer dan 500 maaltijden per dag worden geserveerd. “De Nederlanders die hier gestationeerd zijn weten de zaak vaker te vinden dan voorheen. We wilden met ECHOS All Seasons een huiskamer bieden
voor onze Nederlandse troepen. Een plek waar je de oorlog even naar de
achtergrond kunt zetten en waar je de stress van alledag kwijt kunt raken.
ONDERNEMEN IN OORLOGSTIJD
Het ontgaat Scanu natuurlijk niet dat hij zich in een oorlogsgebied bevindt. “Omdat je hier veel dichter bij je gasten staat dan in Nederland, voel je toch continu een soort spanning. Je maakt je bewust en onbewust toch zorgen over de veiligheid van je personeel, van je gasten, van het pand en van jezelf”.
Hoe cru ook, het All Seasons team is inmiddels gewend geraakt aan de regelmatige raketbeschietingen, die soms akelig dichtbij inslaan. Toch zullen ze de zaterdagavond van 22 mei 2010 niet snel vergeten. Op die avond voerde de Taliban een gecombineerde raket- en grondaanval uit op KAF. Er waren op dat moment zo’n 70 tot 80 gasten aanwezig die niet meer weg konden. Buiten heerste een explosieve sfeer en niemand wist precies wat er aan de hand was.
“Bij ons in de zaak was iedereen erg gespannen. Juist op dat moment kwam de huiskamerfunctie van de ECHOS All Seasons aan de oppervlakte. Met een deel van de staf (de rest zat in de bunker) hebben we koffie en fris geserveerd en gezorgd dat de gezelschapspellen op tafel kwamen. Hierdoor werd de stemming al gauw rustiger. De vele dankbetuigingen die we de dag na de aanval hebben gekregen, sterkt ons in de gedachte dat we op de goede weg zijn”.
Meer info over ECHOS Home: klik
>>
Ga hiernaast met je muis
over de afbeeldingen
voor meer informatie
>>
Naam: Chris
Leeftijd: 37
Woonplaats: Wivenhoe, Engeland
In Afghanistan sinds: maart 2010
Favoriete eetgelegenheid op KAF?
Geen directe voorkeur. Maar als ik mezelf wil trakteren dan ga ik naar The Far East voor een stir fry.
Op de foto
Hier eet ik chilly beef met veel verse groenten. Ik ben dol op verse groente en het werd goed gepresenteerd in de counter. Het root beer was een experiment en smaakte meer naar antiseptisch mondwater. Niet voor herhaling vatbaar.
Naam: Kim Huijs
Leeftijd: 33
Woonplaats: Eindhoven, Nederland
In Afghanistan sinds: 16 februari 2010
Favoriete eetgelegenheid op KAF?
Pizza Hut op the Boardwalk
Op de foto
Ik ben fan van de Pizza Hut aangezien ze de beste pizza’s ter wereld hebben. Helaas zijn ze sinds 30 april inmiddels gesloten.
Naam: Ian van der Pool
Leeftijd: 44
Woonplaats: Oosterhout, Nederland
In Afghanistan sinds: 16 februari 2010
Favoriete eetgelegenheid op KAF?
Op zondagochtend haal ik een lekker ontbijt bij Tim Hortons op the Boardwalk. Daar kun je rustig genieten van de vroege vogels op de sportvelden en in de ontbijtzaakjes. De sfeer is dan erg ontspannen en onderscheidt de zondag van de doordeweekse dagen in het drukke KAF leven.
Op de foto
Dit is mijn favoriete zondagse ontbijt: een vers geroosterde twaalfgranen bagel met boter, een Canadese maple doughnut, een grote zwarte koffie en een flesje sinaasappelsap.
Naam: Andy Karten
Leeftijd: 47
Woonplaats: Ulvenhout, Nederland
In Afghanistan sinds: 17 februari 2010
Favoriete eetgelegenheid op KAF?
The Northern line DFAC. Het is er niet zo druk als in de vier andere DFACs. En het eten is er in mijn optiek ook beter dan bij de andere outlets. Voor mijn ontbijt ga ik het liefst naar DFAC Luxemburg, maar dat heeft ook een praktische afweging, aangezien het op weg is naar mijn werk.
Op de foto
Dit is mijn avondeten: gebakken rijst, inktvisringen, paprika, vlees met fruitsaus, salade, gekookte groente, tonijn, cold meat, pudding, zoute crackers en mango drink. Het was juist de combinatie van de verschillende ingrediënten die me aantrok. Ik kon niet kiezen, dus dan maar van alles wat.