Chocolate Rock-'n-Roll
Shock-o-latier Dominique Persoone trekt als de Indiana Jones van de chocolade diep de jungles van Latijns-Amerika in. De gebaande wegen achter zich latend verlegt hij zijn grenzen. Weg van het bekende en de mainstream. Jagen naar bijzondere ingrediënten, nieuwe smaken en ideeën. Want chocolade is rock-n-roll!
In maart 2010 keert Persoone terug van zijn expeditie met een Europese primeur: Cupulade. Chocolade gemaakt van de cupuaçu vrucht. Nieuwsgierig naar zijn avonturen in de tropen bezoekt Food Inspiration de Shock-o-latier in Antwerpen. Daar vertelt hij gepassioneerd over zijn reis en ontdekkingen. Klik op onderstaande buttons om meer over Persoone en zijn expeditie te lezen.
De expeditie
Dominique Persoone’s zoektocht naar inspiratie voor zijn out-of-the-box chocoladecreaties brengen hem ditmaal naar Latijns-Amerika. Daar, diep in het Braziliaanse Amazonegebied, maakt hij op de plantages kennis met verschillende cacaosoorten en leert op primitieve wijze chocolade maken. In Costa Rica trekt Persoone te paard door de jungle. Hier ontdekt hij nieuwe smaken waaronder naar citroengras en gember smakende mieren en de cupuaçu vrucht. De reis wordt per boot vervolgd en brengt Persoone naar de San Blas-eilanden voor de kust van Panama. Deze eilanden worden bewoond door de Kuna-indianen, een inheems volk wiens leven geheel in het teken van de cacao staat. Na vier weken in de jungle keert Persoone, vol inspiratie en met een grote partij cupuaçu, terug naar huis.
Cupuaçu
Cacao kent velen soorten en variëteiten waaronder de cupuaçu, een verre neef van de theobroma cacao. Geïnspireerd door de gelijkenis met traditionele cacao en de nootachtige smaak slaat Persoone aan het experimenteren. Hij slaagt er in om er chocolade van te maken. Chocolade is echter een beschermde naam voor een product dat enkel van originele cacao gemaakt mag worden, vandaar de naam Cupulade. De primeur van de eerste pralines gemaakt van cupulade vond plaats tijdens de Flemish Primitives in Oostende. Hier toont de Shock-O-Latier wederom zijn naam waardig te zijn. Hij laat het aanwezige publiek proeven van gewaagde chocoladecreaties verrijkt met meegesmokkelde mieren, het verdovende codeïne en uiteraard de cupuaçu.
Dominique Persoone
Shock-O-Latier Dominique Persoone verrijkt vanuit zijn atelier de wereld met zijn bijzondere cacaocreaties. Hij is bedenker van de chocolate shooter - een apparaat waarmee cacao gesnoven kan worden via de neus - en Michelin erkent hem als één van de drie beste chocolatiers ter wereld. Samen met zijn vrouw Fabienne de Staerke is hij oprichter van The Chocolate Line, een kwaliteitschocolaterie met vestigingen in Brugge en Antwerpen. Zijn motto “Chocolate is Rock-‘n-Roll” is in inkt vereeuwigd op zijn bovenarm.
Bestel het boek
In 2007 maakte Persoone een expeditie naar Mexico om de bronnen van de chocolade te ontdekken. In het boek ‘De chocoladeroute’ lees je alles over deze inspirerende reis. Het boek bevat een dertigtal bijzondere en gewaagde chocolade recepten en mag niet ontbreken op de boekenplank van de echte choq-o-holic.
Bestel het boek hier:
www.dechocoladeroute.be
FOTO'S: DOMINIQUE PERSOONE | VIDEO: RICHARD VIERBERGEN | TEKST: JORD ALTHUIZEN
eerdere
edities
tell a
foodfriend
CHOCOLADE IS ROCK-'N- ROLL