Food Inspiration 34 Go Healthy

Magazine cover

42 Raw

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

FOTO'S: HUGO POTHARST | CAMERA & MONTAGE: LUKAS VLAAR | TEKST: HANS STEENBERGEN

Eten om je goed te voelen en er goed uit te zien. 42° Raw zet een nieuwe trend in Europa. Op een A-locatie in Kopenhagen wordt in 2010 de eerste Rawfood outlet van Denemarken geopend. Door het hippe design krijgt Rawfood een nieuw imago. Veel vrouwen voelen zich erdoor aangesproken en bezoeken en masse 42° Raw.

100% plantaardig. Geen vlees, geen vis, geen zuivel. Niets bakken, braden of grillen. En niets wordt verhit boven de 42 graden om denaturatie van voedsel verlies van enzymen en vitaminen - te voorkomen. Dat is de filosofie achter 42° Raw.

Oprichter Jesper Rydahl is succesvol met een van de eerste social networksites in Denemarken. Dan komt Facebook en moet hij omzien naar een andere uitdaging. Hij woont een lezing bij in een gezondheidscentrum. Hij wordt geraakt door de filosofie achter Rawfood en besluit de stap te maken van ‘virtueel ondernemen naar reëel ondernemen’. Hij wil een gezonde lifestyle combineren met (...)

(...) met een sociale omgeving. En hij wil Rawfood een liefhebberij van een zeer kleine groep mensen naar een groter publiek brengen. De keuze voor een nieuw Rawfood-concept met hippe ambiance op een A-locatie is het gevolg.

Het concept blijkt een schot in de roos. Een storm van publiciteit is het gevolg. De opening haalde zelfs het avondjournaal van Denemarken, zegt Rydahl trots. Veel Deense beroemdheden willen zich associëren met een gezonde levensstijl en bezoeken 42° Raw. Als de prinses van Denemarken er een receptenboek koopt komt Rydahls kindje opnieuw in de publiciteit.

Rydahl verwacht aanvankelijk dat 70 procent van de omzet take away is. Maar al snel blijkt dat een meerderheid van de gasten hun etenswaar ter plekke opeet, gezeten op de hippe zittrap die in de kleine vestiging staat. (...)

(...) Het zijn vooral vrouwen die 42° Raw bezoeken. Mensen die behoren tot de creatieve klasse en hun hersens in goede conditie willen houden. Rydahl: We zijn geen predikers. We zien hier veel gasten die een mix hebben van verschillende eetstijlen. De ene dag eten ze vlees, de volgende dag Rawfood. En dat is prima.

Rydahl heeft over belangstelling van investeerders niet te klagen. De komende twaalf maanden worden twee nieuwe vestigingen van 42° Raw geopend. En de jonge ondernemer ziet mogelijkheden voor internationale expansie in New York, Londen, Parijs en Zurich.

42º Raw
Pilestræde 32
1112 Kopenhagen

WAT IS RAW FOOD?
Raw-foodisme of crudivorisme is een leefstijl die de consumptie van levend voedsel promoot. Met 'levend' voedsel (ook wel 'living food') wordt voedsel bedoeld dat niet bewerkt en verhit is (verwarmen tot lichaamstemperatuur is wel toegestaan). Het wordt niet gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild, gefrituurd, gewokt et cetera. Daarnaast kiest men voor vers voedsel dat vrij is van kunstmatige toevoegingen. Vooral in de Verenigde Staten is er een groeiende groep mensen die deze eetwijze omarmt.

Binnen het raw-foodisme bestaan de volgende stromingen:
Strikte veganisten, die in principe alleen rauw plantaardig voedsel eten.Mensen die alles rauw eten, waaronder dierlijke producten, zoals eieren, vis, vlees en melkproducten (meestal verkregen uit biologische landbouw). Fruitariërs.

Het plantaardige voedsel bestaat vooral uit fruit, groenten, noten, zaden, pitten, kiemen, granen en zeewier. Voorbeelden van veelgebruikte kiemen zijn alfalfa, taugé, tuinkers, broccoli- en radijskiemen. Bij voorkeur worden biologisch geteelde producten gebruikt. Ter bevordering van de vertering worden noten, pitten, zaden en granen in water geweekt en genuttigd in combinatie met waterrijke vruchten.

IS RAW FOOD GEZOND?
Er zijn voor- en tegenstanders van een dieet van rauwe voeding. Ook over de gezondheidsaspecten van het dieet bestaat de nodige discussie. De wetenschappelijke consensus is dat het strikt naleven van een raw-fooddieet kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingstoffen, met name vitamine B12 en calcium, en verder tot ondergewicht, ontregeling van de menstruatiecyclus en tandbederf.
Voorstanders roemen logischerwijs vooral de voordelen. Zo zou je na een 30-dagen dieet van onbewerkt voedsel (zoals groente, fruit, zaden, noten, gekiemde groenten en peulvruchten) afvallen en veel meer energie krijgen. Het immuunsysteem wordt verbeterd, allerlei fysieke kwaaltjes verdwijnen en uit diverse onderzoeken blijkt dat type 2 diabetespatiënten er baat bij hebben.
Toch wijst alles er op dat het strikt naleven van het raw-fooddieet slecht is voor de gezondheid en kan resulteren in ernstige nutriëntentekorten. Om deze redenen ontraadt het Voedingscentrum om 100% rauw te eten.

Bron: Wikipedia.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.facebook.com/sharer.php?u=http://foodinspiration34.shootmyfood.net&t=Nieuw editie Food Inspiration

http://twitter.com/share?url=http://foodinspiration34.shootmyfood.net&text=Nieuwe editie Food Inspiration

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.wikipedia.nl

Inspirational Mövenpick

Go Healthy

Technology by MagStream Real Time Publishing