11x Burgerconcepten
eerdere
edities
tell a
foodfriend
BURGERREVOLUTIE
BURGERREVOLUTIE
11 toffe concepten
De burger is een product met imagoschade. Fastfoodketens hebben het in de vorige eeuw tot een charismaloos fabrieksproduct gemaakt en de consument is uiterst sceptisch door de horrorbeelden van de massaproductie.
Maar de burger is bezig aan een opmars. Concepten die de kwaliteitsburger centraal stellen, schieten overal ter wereld uit de grond. Met veel aandacht voor de herkomst en topklasse producten. Hormoonvrij en biologisch vlees winnen terrein. De nieuwe burgerconcepten zijn wars van eenheidsworst, dus vind je hier maandspecials, culinaire verwenburgers of kun je zelf je burger samenstellen. En dat vaak in een opvallend stijlvolle omgeving. Wij selecteerden elf leuke voorbeelden uit binnen- en buitenland.
1. Burger Bar – Amsterdam
www.burger-bar.nl
In 2010 opende Burger Bar haar tweede vestiging in Amsterdam aan de Reguliersbreestraat. Burger Bar focust op drie waarden: kwaliteit, keuze en service. De gast kan voor zijn burger kiezen uit drie soorten kwaliteitsvlees: puur Iers rundvlees, prime aged Black Angus Beef uit de VS of het ‘top of the bill’ Wagyu Beef (100% Kobe). Ook de andere ingrediënten als brood en sauzen zijn vers en veelal huisgemaakt.
Als klant kies je zelf hoe je burger er uit komt te zien, want deze wordt à la minute voor jou gebakken. Naast de drie soorten topvlees, kun je je burger variëren in grootte. Je geeft aan hoe je hem gebakken wilt hebben en wat voor broodje je er bij wenst. Tot slot kun je tal van extra’s toevoegen, van geitenkaas tot ananas, van avocado tot krokantgebakken bacon.
2. Burgermeester - Amsterdam
www.burgermeester.eu
Burgermeester is een idee van drie Amsterdamse schoolvrienden, op zoek naar goed, eerlijk en betaalbaar eten. Al tijden een succes, met drie locaties in Amsterdam. Het mannelijke burgerconcept staat voor simpele, eerlijke producten: alles wordt vanaf de basis vers gemaakt. Lokale producten hebben de voorkeur en daarom vind je Texels lam, Gelderse hoen, Amsterdams brood en groenten en zuivel uit Noord-Holland op de kaart. Burgermeester selecteert al zijn producten op kwaliteit én duurzaamheid.
Iedere maand wordt de Maandburger verkozen. Gasten kunnen in de winkel of online een Maandburgerformulier indienen, met daarop hun eigen creatie. Aan het eind van elke maand kiest het voltallige personeel de winnaar. Die krijgt een warm onthaal, champagne én zijn eigen burger. Iedere burger is ook als mini verkrijgbaar (ongeveer een derde van een normale). Bij de MiniTrio krijg je drie miniburgers naar keuze.
3. Burgerz - Den Haag
www.burgerz.nl
Eind november 2010 startte in Den Haag het eerste hamburger restaurant met ‘funky gourmet burgers’. Hamburgerz werd eerst als ‘brand’ geïntroduceerd in restaurant Dap & Co in Scheveningen. Daar was al een lang traject van inspiratietochten en proeverijen aan vooraf gegaan. Het enthousiasme van de gasten voor de burgers was zo groot dat de ondernemers zich aangemoedigd zagen de burgers naar een volgend niveau te tillen en er een concept van te maken.
In hartje Den Haag, in een trendy en modern interieur, gevormd rond een open keuken, bakt de chef nu burgers voor zijn gasten. Op het menu prijken meer dan 20 varianten. De lange bar waar aan gegeten wordt, doet denken aan de all-american diner. Met een loyalty card worden gasten verleid regelmatig terug te keren: 5 stickers en je volgende hamburger krijg je gratis.
4. Ellis gourmet burger - Brussel
www.ellisgourmetburger.com
Ellis Gourmet Burger opende op 19 mei 2011 haar deuren en is een initiatief van zes ondernemende hamburgerliefhebbers. In hun zoektocht naar een perfect gebakken, zacht sappige hamburger strandden zij iedere keer opnieuw en daarom namen zij het heft in eigen hand. “We zijn op zoek gegaan naar de beste recepten en burgervarianten ooit”.
Voor de Ellis Gourmet Burger gebruiken ze alleen zuiver en niet te fijn gemalen rundvlees met een vetgehalte van circa 20 procent. Het fijne rundvlees (magere biefstuk, ribstuk, lenden) wordt eerst van alle vliezen en pezen ontdaan, daarna in dobbelstenen gesneden en door de vleesmolen gehaald. Die behandeling gebeurt zo snel mogelijk, om ervoor te zorgen dat het vlees sappig en mals blijft. Naast het vaste assortiment burgers laten de chefs zich ook inspireren door de seizoenen. Daarnaast staan er dagelijks foodshots op het menu. Een dagelijkse verse keuze aan glaasjes gevuld met allerlei lekkers als appetizer tijdens het wachten.
5. Burgerij – Antwerpen
www.burgerij.be
Oud-profvoetballer Björn Meeuwisse en oud-sportverslaggever Robin Janssens openden eind 2009 hun burgerrestaurant. In navolging van andere wereldsteden wilden zij ook in België een concept neerzetten met ‘gezonde burgers’. Ze kozen Antwerpen als uitvalsbasis. Alle burgers zijn vers bereid. Letterlijk: het vlees wordt à-la-minute vers gemalen en gebakken. Er wordt gewerkt met kwalitatieve ingrediënten, zodat er weinig toevoegingen nodig zijn. Je krijgt hier een sappig stuk vlees rechtstreeks van de grill.
Seizoensgebonden producten met een gegarandeerde herkomst vormen de basis. Zo serveren ze rundvlees van het ras 'Blanc Bleu Belge', met veestapels in Luxemburg, Henegouwen en West-Vlaanderen. Het lamsvlees is van Texelse schapen of Hollands Heidelam, al naargelang het seizoen. De producten worden geserveerd met huisgemaakte sauzen en op smaak gebracht met topsecret zelfgemaakte kruidenmengsels van de chef.
6. Bobby’s burger palace – VS, 5 locaties
www.bobbysburgerpalace.com
Bobby Flay is een multi-talent: veelgeprezen chef-kok, ondernemer met tal van restaurants, bekroond kookboekauteur en tv-persoonlijkheid. Nadat hij jarenlang heeft gewerkt in verschillende New Yorkse restaurants, ontwikkelt Flay zijn eigen stijl en start hij in 1991 zijn eerste zaak. Het begin van een imperium.
Bobby's Burger Palace (BBP) serveert 10 signature hamburgers van de hand van chef Bobby Flay. Geïnspireerd door zijn vele reizen en de voorliefde van Amerikanen voor casual grilling. Samengebracht in een aangename relaxte locatie. Van noord naar zuid, van kust naar kust, elke BBP hamburger is een eerbetoon aan regionale smaken en tradities. De burgers worden gemaakt met Certified Angus Beef en geserveerd op een sesamzaad broodje. Desgewenst worden de burgers bereid met gemalen kalkoen of kip. Een echt All American concept, met een goodie webshop voor de diehard-fans.
8. Elevation Burger – New York City
www.elevationburger.com
Ingredients matter staat prominent als slogan op de website vermeld. De visie van deze bio-keten is om meer te zijn dan ‘just a burger restaurant’. Elevation Burger is één van Amerika’s snelstgroeiende fast casual concepten. Gestart in 2005 met een eerste outlet in Noord-Virginia telt de keten nu al meer dan 30 locaties en staan er tal van openings op de agenda.
De gedrevenheid van oprichters Hans en April Hess en hun passie voor lekker eten dat organisch, duurzaam en vers is, zorgden voor snel succes. De restaurants zijn voorzien van hoog rendement apparatuur en ingericht met gerecycled materiaal. Voor nieuwbouw locaties wordt gestreefd naar certificering volgens het US Green Building Council's LEED rating systeem. De keten gaat prat op een ‘elevated eetervaring’. Hier eet je rundvlees hamburgers van USDA-gecertificeerde biologische fok, 100% grasgevoerd, 100% vrije uitloop. De vers gesneden friet wordt bereid volgens een gepatenteerd proces en gebakken in heart-friendly olijfolie.
7. Roam Artisan Burgers - San Francisco
www.roamburgers.com
Roam Artisan Burgers werd opgericht in de overtuiging dat het mogelijk is voor een fastservice restaurant om op verantwoorde wijze lekker eten en drinken van hoge kwaliteit te serveren. Dat resulteert in een aanbod van versgemaakte burgers met ‘mindfull’ ingrediënten: 100% grasgevoerd rundvlees, vrije uitloop kalkoen en bizon.
Naast vlees kun je hier ook kiezen voor huisgemaakte vegetarische hamburgers, seizoensgebonden shakes en signature softdrinks. De huisgemaakte vegetarische burgers zijn bovendien biologisch, glutenvrij en veganistisch. De zelfgemaakte frisdranken worden gezoet met nectar en ook andere menu-items bevatten geen glucosestroop, geen hormonen, geen antibiotica en geen toegevoegde transvetten.
9. Gourmet Burger - Kaapstad
www.gourmetburger.co.za
Bij Gourmet Burger wordt gebroken met het traditionele ‘hamburger restaurant’. De uienringen en gele mosterd zijn over boord gezet en daarvoor in de plaats komt een exotisch aanbod burgers. Hier bestel je een Garnalen, Avocado en Knoflook burger, een vegetarische Bospaddenstoelen burger of een Chicken Roulade burger. De chef-koks brengen de hamburger tot gastronomische hoogten en gaan voor iedere burger op zoek naar een verrassende tegenstelling van smaken.
Er wordt gewerkt met de allerbeste ingrediënten. Niet alleen voor vlees, maar ook voor de Origin koffie en de topkwaliteit Zwitserse chocolade. Het interieur vormt een innovatief decor met eclectische wendingen en zorgt voor een ingetogen en eigenzinnige sfeer waarin iedereen zich thuisvoelt: wat je stijl ook is, pak en stropdas of T-shirt en jeans.
10. Zinburger - New Jersey
www.zinburgernj.com
Zinburger opende in December 2010 haar deuren in New Jersey. De setting is energiek, eigentijds, upbeat en speels, met rijke hout en aarde tonen en stijlvolle, comfortabele zitgelegenheid. Zinburger biedt gasten een breed aanbod aan gourmet burgers, salades en sidedishes en een zorgvuldig samengestelde wijnselectie.
Menu highlights zijn de zinburger met Manchego Cheese & Zinfandel Braised Onions; de Samburger met Nueske's Maple Bacon, American Cheese & Thousand Island Dressing; en de Kobe Burger met Vermont Cheddar & wilde paddestoelen. Zinburger kiest voor niet al te voor de handliggende combinaties. Het restaurant biedt een bar met cocktails, 18 wijnen per glas en 17 bieren waarvan 8 van de tap. Voor fijnproevers.
11. Fine Burger Co. – Londen
www.fineburger.co.uk
De slogan van dit Londense burgerconcept says it all: ‘on a mission to upgrade your burger’. Op de website staat te lezen: “We hebben vrienden gemaakt met lokale boeren en aanbieders om er zeker van te zijn dat we onze gasten de beste ingrediënten kunnen bieden. Alles op het menu is vers, lokaal en vrij van additieven, conserveermiddelen, en kleurstoffen”.
Al het vlees komt van traditioneel gehouden, grasgevoerd, volledig traceerbaar vee van Aberdeen Angus tot Hereford. Ze grazen het grootste deel van het jaar vrij rond in de wei, krijgen de tijd om te groeien en zijn daardoor dieper in smaak. De eigenaren bezoeken regelmatig de twee kleine boerderijen in East Anglia waar de kuddes grazen, zodat ze zeker weten dat ze goed worden behandeld.
Fine Burger telt nu vier locaties in Londen. Daarnaast verzorgen ze ook catering op sport en muziekevenementen, die ze afgaan met een heuse Fineburger foodtruck.
Tekst: Moniek de Jongh / Foto's: aangeleverd door venues
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.burger-bar.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.burgermeester.eu
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.burgerz.nl
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.burgerij.be/
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.roamburgers.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.zinburgernj.com
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.fineburger.co.uk
http://itunes.apple.com/nl/album/make-my-day-feat-wouter-hamel/id285081883?i=285081903