Food & Film
ALL TIME CLASSICS - klik voor een preview
FOOD DOCUMENTAIRES - klik voor een preview
FOODMOVIES
Eten heeft iets magisch. Het verzadigt, het verlekkert, het verbroedert, het maakt tongen los. Films over eten doen precies hetzelfde en bieden maximale verleiding. Documentairemakers begrijpen de kracht van het witte doek en gebruiken het medium film veelvuldig om een aanklacht te doen tegen onze doorgeslagen voedselproductie en consumptiemaatschappij. Want staan we wel voldoende vaak stil bij de consequenties van hoe en wat we eten. Laat je aan het denken zetten door onze tip 6 fooddocus en trek je eigen conclusie of zwijmel weg bij een van de volgende klassiekers die je als foodie gezien moet hebben.
Big Night (1996)
Een falend Italiaans restaurant in Amerika wordt gerund door de broers Primo en Secundo. Terwijl Primo - de begenadigde chef die zijn creativiteit niet laat begrenzen - het restaurant richting afgrond drijft probeert Secundo - de galante zaalheer - het restaurant draaiende te houden. Uiteindelijk komt het neer op één laatste kans: een benefietavond waarvoor Primo zijn culinaire meesterwerk moet bereiden.
Eat Drink Man Woman (1994)
De film Eat Drink Man Woman neemt je mee in het familieleven van meesterchef Chu die samen met zijn drie ongetrouwde dochters in Taipei, Japan woont. Het leven in dit huis draait volledig om het traditionele uitgebreide zondagse diner. Deze wekelijkse traktatie is zo smakelijk verfilmd dat je alleen al na het zien van de trailer onmiddellijk trek krijgt.
Soul Food (1997)
Als mama Joe voor haar diabetici wordt opgenomen in het ziekenhuis komt er abrupt een eind aan een 40-jarige traditie: het zondagse familiediner. Langzaamaan vervalt de goede familierelatie totdat kleinzoon Ahmad een plan bedenkt om de familieleden weer aan tafel te krijgen. Soul Food is een echte feel good movie vol muziek en eten.
Chocolat (2000)
Combineer chocolade en Johny Depp in één film en de verleiding spat van het scherm. De film Chocolat gaat over een vrouw en haar zes jaar oude dochter die naar een conservatief dorp in Frankrijk verhuizen. Daar zorgt zij voor veel ophef door een chocoladewinkel, met zondagsopenstelling, pal tegenover de lokale kerk te openen. Uiteindelijk zorgt de verleiding van chocolade er voor dat zelfs de meest sceptische bewoners van het dorp haar in de armen sluiten.
La Grande Bouffe (1973)
La Grande Bouffe is dè cultklassieker onder de foodfilms. Uitgegeven in 1973 doorbrak deze film menig taboe door de openlijke vertoning van vreetpartijen en seksuele lusten op het witte doek. Het verhaal gaat over een viertal succesvolle mannen van middelbare leeftijd die zich opsluiten in een villa en zich letterlijk dood vreten.
Julie & Julia (2009)
In Jullie & Julia spat de passie voor lekker eten van het doek. Ondanks dat zij gescheiden zijn door tijd en plaats delen webblogger Julie en diplomatenvrouw Julia een verloren gevoel, totdat zij de Franse keuken ontdekken. Terwijl je als kijker steeds wisselt tussen de twee verhaallijnen geeft deze culinaire comedy de term comfort food een geheel nieuwe lading.
Food Inc. (2009)
Met Food Inc. werp je als kijker een blik in de oncharmante wereld van Amerika's - door bedrijven gedomineerde - voedselindustrie. De manier waarop voedsel wordt verbouwd en geproduceerd is de laatste 50 jaar meer veranderd dan in de voorgaande 1000 jaar. Dat deze ontwikkelingen uitsluitend positief zijn voor de grote multinationals wordt in deze aangrijpende documentaire snel duidelijk.
Super Size Me (2004)
Iedere dag drie maaltijden eten bij McDonalds, welk kind droomt er niet van? Hoofdpersoon Morgan Spurlock weet het een maand lang vol te houden maar ziet deze droom al snel in een nachtmerrie veranderen. In de documentaire Super Size Me onderzoekt Spurlock de claim dat Fast Food niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Hij neemt de kijker een maand lang mee tijdens zijn super sized dieet en bezoeken aan de dokter.
Fast Food Nation (2006)
Fast Food Nation combineert de humor van een comedy met de serieuze ondertoon van een documentaire. De film volgt het leven van Don Anderson, een marketing manager van de fast food keten Mickeys. Als uit een testrapport blijkt dat er uitwerpselen in hamburgers zijn aangetroffen gaat Anderson op onderzoek uit bij de leverancier. In zijn zoektocht naar de waarheid wordt de aantrekkelijk ogende wereld van fast food snel ontrafeld.
Our Daily Bread (2006)
Waar komt ons eten vandaan? Deze vraag wordt door de makers van de docu-film Our Daily Bread beantwoord zonder dat zij daar een oordeel over vellen. Op het muzikale ritme van loopbanden en machines worden indrukwekkende beelden getoond van het hedendaagse voedselproces en is het aan de kijker om daar zijn eigen kanttekeningen bij te plaatsen.
Taste the waste (2010)
Met confronterende beelden toont Taste the waste de keerzijde van de perfecte supermarkt. De helft van onze voeding gaat verloren tussen boerderij en eettafel en een groot deel haalt zelfs de schappen niet. Gelukkig is er een groeiend aantal mensen die hier iets aan doen: dumpster divers, barkeepers en supermarktmanagers vertellen hoe zij het tij proberen te keren.
We feed the world (2005)
Politieke belangen, winstoptimalisatie of genetische manipulatie, je zou bijna niet geloven dat deze documentaire over eten gaat. Met We feed the world wordt snel duidelijk dat er iets mis is met het voedingssysteem van de wereld. Een systeem waarin strooizout meer waard is dan graan en waar meer eten wordt weggegooid dan er tekort is.
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Rens'
choice
Rens'
choice