Food Inspiration 49: Talents Edition

Magazine cover

Talent van de Toekomst

Tom Lamers

Thijs Griffioen

Ollie Schuiling

Food Inspiration bezocht het winnende team van 2011 op de Cas Spijkers Academie. Samen met hun nieuwe teamgenoot, mogen zij dit jaar hun titel ‘Talent van de Toekomst’ verdedigen. Bekijk hier wie hun grote voorbeeld is en wat hun ambities zijn.

We vroegen twee van de vakjury leden naar het belang van de wedstrijd.

Wie wordt…het TALENT VAN DE TOEKOMST

Heel Nederland lijkt wel obsessief op zoek te zijn naar talent. De beste zanger, danser, schaatser, het beste idee, de beste ondernemer. Hoog tijd dus om nu op zoek te gaan naar het beste horeca talent. Koppert Cress, Miele en Food Inspiration brengen onder de naam ‘Talent van de Toekomst’ een platform dat jonge gastronomische talenten met elkaar de strijd aan laat gaan.

Vanuit de verschillende opleidingen gaan zestien teams, witte en zwarte brigade, zich aan elkaar meten in een black box-opdracht. De witte brigade wordt beoordeeld op creativiteit, techniek, cuisson, smaak en presentatie. Voor de zwarte brigade ligt de focus van de vakjury op gastvrijheid, ontvangst, wijn-spijscombinaties en het maken van een amuse-cocktail. De wedstrijd vind plaats op 11 juni aanstaande en belooft een spektakelstuk te worden.

www.talentvandetoekomst.nl

Talent van de Toekomst is een initiatief van Koppert Cress en Miele, dat jonge gastronomische talenten in Nederland een platform biedt om met elkaar de strijd aan te gaan. Vanuit de verschillende opleidingen zullen zestien teams, zowel van de witte als de zwarte brigade, zich aan elkaar meten in een black box-opdracht.

De witte brigade wordt beoordeeld op creativiteit, techniek, cuisson, smaak en presentatie. Voor de zwarte brigade ligt de focus van de vakjury op gastvrijheid, ontvangst, wijn-spijscombinaties en het maken van een amuse-cocktail.

Food Inspiration sprak de winnaars van vorig jaar, die met een nieuwe teamgenoot dit jaar hun titel verdedigen. Zij vertelden ons wat wedstrijdkoken voor hen betekent en wat hun dromen en ambities zijn. Klik op het filmpje hiernaast om hen te leren kennen.

Ton Ververs
eigenaar en gastheer van Restaurant Bibelot
Jurylid Talent van de Toekomst voor de zwarte brigade

‘Als lid van de zwarte brigade moet je het totale pakket kunnen beheersen, van ontvangst tot presentatie en vakkennis, en voor zowel wijn als spijs weten wat je op tafel zet, waar het vandaan komt en hoe het smaakt. Gastvrijheid is een vak, het is meer dan alleen borden transporteren. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor gastvrijheid, ook op tv en in de bladen, maar de zwarte brigade is hierin achter gebleven. Het is belangrijk dat we mensen weer bewust gaan maken van het feit dat gastvrijheid even essentieel is voor de ervaring van de gast als het eten.’

Marcel de Leeuw
executive Chef DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station
Jurylid Talent van de Toekomst voor de witte brigade

‘Ik vind Talent van de Toekomst een goed initiatief. Vroeger heb ik zelf ook veel wedstrijden gekookt. Het belangrijkste wat je hiervan leert is anticiperen. Tijdens een wedstrijd kunnen er altijd dingen misgaan, hoeveel ervaring je ook hebt. Hierop kunnen anticiperen en reageren is erg belangrijk.’
Koks hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de nieuwe wereldsterren. Dit is voor de bediening niet gebeurd, terwijl zij even belangrijk zijn in het geheel. De wedstrijd legt nu dan ook eindelijk de nadruk op de combinatie van de witte en de zwarte brigade.’

Marcel de Leeuw
executive Chef DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station
Jurylid Talent van de Toekomst voor de witte brigade

‘Ik vind Talent van de Toekomst een goed initiatief. Vroeger heb ik zelf ook veel wedstrijden gekookt. Het belangrijkste wat je hiervan leert is anticiperen. Tijdens een wedstrijd kunnen er altijd dingen misgaan, hoeveel ervaring je ook hebt. Hierop kunnen anticiperen en reageren is erg belangrijk.’
Koks hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de nieuwe wereldsterren. Dit is voor de bediening niet gebeurd, terwijl zij even belangrijk zijn in het geheel. De wedstrijd legt nu dan ook eindelijk de nadruk op de combinatie van de witte en de zwarte brigade.’

Ton Ververs
eigenaar en gastheer van Restaurant Bibelot
Jurylid Talent van de Toekomst voor de zwarte brigade

‘Als lid van de zwarte brigade moet je het totale pakket kunnen beheersen, van ontvangst tot presentatie en vakkennis, en voor zowel wijn als spijs weten wat je op tafel zet, waar het vandaan komt en hoe het smaakt. Gastvrijheid is een vak, het is meer dan alleen borden transporteren. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor gastvrijheid, ook op tv en in de bladen, maar de zwarte brigade is hierin achter gebleven. Het is belangrijk dat we mensen weer bewust gaan maken van het feit dat gastvrijheid even essentieel is voor de ervaring van de gast als het eten.’

Ton Ververs

Marcel de Leeuw

Thijs Griffioen
Witte brigade bij Da VinciWinnaar Jong Talent Disciples d’Auguste Escoffier BeneluxWinnaar Product van het Jaar 2011Nieuwe aanwinst team Talent van de Toekomst 2012

Tom Lamers
Winnaar Talent van de Toekomst 2011Pupil ’t Nonnetje en nu De BokkedoornsWinnaar NK Jonge koksWinnaar Europese voorronde World Chefs Challenge in BoedapestPublieksprijs Asperge Amuse wedstrijd 2010

Ollie Schuiling
Winnaar Talent van de Toekomst 2011Werkt bij IvyWinnaar SVH Nationaal Kampioenschap Horeca 2011 Tweede plaats Zilveren Oesterwedstrijd 2012Derde plaats NK Jonge koks

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://clk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=2056858&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Falbum%2Fchoux-pastry-heart%2Fid126091140%3Fi%3D126091822%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

www.talentvandetoekomst.nl

Inspirational Sligro

Hospitality Rebels

Powered by MagStream
Technology by MagStream Real Time Publishing