Conceptontwikkeling - 9 stappen
In 9 stappen naar een nieuw hotelconcept:
Conceptontwikkeling voor dummies
HOTELONTWIKKELING IN 9 STAPPEN
Je wilt een nieuw hotel starten. Je hebt een eerste idee, maar hoe ontwikkel je dit door tot een compleet hotelconcept? HotelsAhead ontwikkelde een methode om hier handen en voeten aan te geven. Hier bieden we je een vereenvoudigde weergave van dit beproefde stappenplan.
STAP 1: ANALYSE
Kijk eerst macro.
Wat zijn de ontwikkelingen op economisch, sociaal, cultureel, demografisch en politiek gebied.
Daarna meso.
Wat gebeurt er in de hotellerie. Welke trends zijn er. Welke nieuwe concepten zijn er bijgekomen. Wat maakt ze succesvol en wat niet. Kijk naar andere sectoren wat daar gebeurt zoals retail: wat is/wordt daar belangrijk en kan van invloed zijn op de hotellerie?
En tenslotte micro.
Welke (toekomstige en nieuwe) doelgroepen zie je. Wat zijn hun problemen en behoeften. Welke wensen worden op dit moment niet
ingevuld. En kies!
De "mass market" bestaat niet meer;
wel een massa van niches. Maak dus
een heldere keuze voor één of een
aantal bij elkaar passende
doelgroepen en verdiep je in het
gedrag van deze doelgroep(en) of
persona's.
STAP 2: STRATEGISCH CANVAS
Maak een strategisch canvas waarin je vermeldt wat de belangrijkste kernwaarden van je concept zullen zijn en waarop je je gaat onderscheiden. Blue Ocean Strategy is een goed werkbaar model. Maak voor jezelf helder hoe je je onderscheidt ten opzichte van andere bestaande of nieuwe aanbieders. Wat moet je creëren en kun je weglaten om toch meerwaarde te creëren? Wat moet je beter doen en wat kan je minder doen ten opzichte van de rest? Blue Ocean noemt dit het "four actions framework". Het lijkt ingewikkelder dan dat het is.
www.blueoceanstrategy.com
STAP 3: MISSIE/VISIE
Formuleer je missie en visie. Probeer in een paar kernachtige zinnen je concept te omschrijven, gebruikmakend van de informatie uit je strategisch canvas. Zet hierin de gast centraal.
STAP 4: VISUALISATIE
Visualiseer je concept op één A4, bijvoorbeeld door het maken van een mindmap waarin je de essentiële kenmerken en uitgangspunten van je concept weergeeft. Denk bijvoorbeeld aan: kenmerken locatie, faciliteiten, belangrijkste producten en services, merkwaarden, filosofie met betrekking tot esthetiek & atmosfeer, sterrenclassificatie etc. Kijk ook eens op: http://en.wikipedia.org/wiki/Mind_map
STAP 5: EXPERIENCE MAP
Maak een experience map vanuit de gast. Maak een overzicht van alle touchpoints, ofwel alle momenten waarop je gast in contact komt met je merk/dienst/ervaring. Denk aan website, telefonisch contact, aankomst, check-in, kamers, publieke ruimten, vergaderruimten, wellness, etc. Omschrijf per touchpoint de activiteiten van de gast. Bepaal daarna de functionele eisen, maar stel ook vast wat je wensen zijn met betrekking tot esthetiek, atmosfeer, producten, services en ervaringen. Maak een blauwdruk in tekst van je concept en zoek er referentiebeelden bij. Kortom: schrijf een verhaal over wat je gast voor aankomst, tijdens het verblijf en na het vertrek ervaart, met de ambitie een geweldig hotel te maken in plaats van een
prima hotel.
Studio Edward van Vliet (SEVV) en
HotelsAhead werken op dit moment
samen aan de ontwikkeling van een
nieuw duurzaam hotelconcept met
"sophisticated green" als uitgangspunt.
Kijk hier voor een impressie van de
Experience Map van dit concept.
STAP 6: HERIJKING
Kijk nog eens naar je strategisch canvas, je "four-actions framework", je missie/je visie, je mind map en je experience map. Evalueer, ga terug, daag uit, herschrijf, pas aan, overleg, verfijn, wees kritisch en toets met externen. En opnieuw. En opnieuw. Totdat je echt tevreden bent en gelooft in je eigen plan.
STAP 7: BUSINESS CASE - Deel 1
Schrijf je business case vanuit de ogen van een investeerder. Schenk aandacht aan de volgende onderwerpen en beantwoordt hierbij de onderliggende vragen.
Inleiding:
Beschrijf je concept kort en bondig. Welk probleem lost het op? Welke behoefte vult het in? Wat is er innovatief aan? Hoe uniek is het?
Managementteam:
Wie is het managementteam? Wat is hun ervaring? Wat motiveert de individuele teamleden en welke ervaring kom je tekort?
Marketing:
Wie is/zijn je doelgroep(en)? Hoe groot
is de markt? Welk marktaandeel
verwacht je te kunnen behalen?
Formuleer je USP vanuit de gast.
Wie zijn je concurrenten of
substituten? Wat onderscheidt je
van hen? Hoe zit je distributie in
elkaar? Welke prijs ga je vragen?
STAP 7: BUSINESS CASE - Deel 2
Organisatie:
Hoe zien je businessmodel en je bedrijfsorganisatie eruit? Wat doe je zelf en wat besteed je uit? Met welke partners/leveranciers ga je werken en waarom. Welke waarden hanteer je als hotel?
Planning:
Hoe ga je het hotel realiseren? Welke vervolg-stappen moet je maken? Hoeveel tijd kost dit?
Risico's:
Welke risico's zijn er en hoe ga je met deze risico’s om? Wat doe je als het tegenvalt?
Financieel:
Welke aannames doe je (bezetting, kamerprijs, operationele kosten)? Wat zijn de
geschatte investeringskosten. Hoe
kom je aan kapitaal en wat bied je
investeerders? Maak een meerjarige
profit & loss, balance sheet en cash
flow forecast. Maak gevoeligheids-
analyses om te kijken wat je
realiseert bij verschillende
bezettingspercentages en kamerprijzen.
STAP 8: LOKATIE
De basis:
Zoek en vind een geschikte lokatie en financiering.
STAP 9 e.v.: AAN DE SLAG
Creëer het allerbeste team (architect, interieurarchitect en andere adviseurs, zoals voor branding, internet, operations, etc.). Vertel, laat zien en bewaak: Informeer iedereen uitgebreid over het resultaat van stap 1 t/m stap 8. Dit is de stip op de muur, de richting waarin je beweegt. Bewaak deze gedurende het proces.
Hou vol. De weg is nog lang en het duurt nog wel even voordat het klaar is. Luctor et emergo (ik worstel en kom boven). Maar als je volhoudt maak je jouw mooiste, beste, leukste en succesvolste hotel.
www.hotelsahead.com
Deze pagina komt uit editie 21:
"Hotel Trends"
http://en.wikipedia.org/wiki/Mind_map
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.hotelsahead.com