Shoot My Food Quiz
Absint is een licht groene likeur op basis van het Absintalsem. Soms wordt Absint puur gedronken, maar er werd ook gezocht naar manieren om de bittere smaak te verhullen. Aanvankelijk werd hiertoe bijvoorbeeld anijs of venkel toegevoegd. Suiker bleek echter de enige oplossing.
Het toevoegen van suikersiroop werd te simpel bevonden, dus ontstond het klassieke ritueel. Op het glas wordt een absintlepel geplaatst met daarop een suikerklontje (dat in een moderne variant met absint wordt geflambeerd). Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld zodat dit uiteenvalt en oplost. Absint bevat stoffen die de drank troebel maken zoals bij Pastis. Wanneer het water de absint raakt ontstaan er melkachtige spiralen, als een geest die uit de fles is ontsnapt.
AND THE WINNER IS
Velen van u mailden ons het goede
antwoord, uit de goede inzendingen
hebben wij een winnaar geselecteerd.
Esther en Richard Blesgraaf van
Slijterij & Wijnhuis Zeewijck uit
Ijmuiden winnen het boek Eat
Love van Marije Vogelzang.
Succes Story
Het succes van Absint aan het einde van de 19e eeuw werd mede bepaald door de bijzondere schenkwijze. Het trendy Café du Helden in Parijs begon in 1845 als eerste met het schenken van absint, schalks benoemd als “un train direct à Charenton”, naar het gesticht vlak buiten de stad.
De absintrage werd aangewakkerd door de industrialisatie en het jachtige leven in de stad. Een moment even voor jezelf en ontsnappen aan de gekte. Het begon met de notabelen en al snel volgde de groep kunstenaars, aangetrokken door de schijnbare hallucinerende werking absint.
De bijnaam “de Groene Fee”, kreeg het
drankje door zijn groene kleur en
vermeende hallucinerende werking.
De cultus van de Groene Fee werd
ook vastgelegd in de schilderijen van
Van Gogh, Picasso en Degas.
Verondersteld wordt dat Van Gogh
zijn “gele periode” onder invloed
van de psychoactieve effecten van
absint heeft geschilderd.
The rise and fall
De stormachtige verspreiding van de absintconsumptie over alle lagen van de bevolking is te danken aan de Phylloxera, ofwel de druifluis. De Fransen - die tot dan toe alleen bier en wijn dronken - werden, door de vernietiging van de wijngaarden in heel Europa, gedwongen tot een alternatief. De absintproducenten sprongen in dit gat in de markt.
Een tweede factor die het geluk een handje kwam helpen was een op 17 juli 1880 aangenomen wet, waarin het iedereen -mits van onbesproken gedrag- werd toegestaan een slijterij annex café te openen. Een geweldige toename van het aantal verkooppunten was het gevolg. Veertig jaar lang zou de likeur Frankrijk in haar greep houden.
Ondertussen was er vanuit de wijnleveranciers een flinke lobby tegen de absint begonnen. Zij benadrukten de sterk hallucinerende werking en de vergiftigende werking van het bestanddeel thujon uit de absint. Vanaf 1907 werd in verscheidene landen in Europa absint verboden. De grootste aanleiding voor het verbod was het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absint, zijn gezin uitmoordde. Frankrijk verbood absint pas in 1915, de eerste wereldoorlog was toen al in alle hevigheid aan de gang. Het falen van het Franse leger werd niet alleen geweten aan de generaals, maar ook aan absint.
Sinds 2004 is het absint verbod in Nederland opgeheven. De vergiftigende werking wordt nu meer toegeschreven aan de slechte kwaliteit van alcohol en het knoeien met alternatieven. Van het bestanddeel thujon is nu bekend dat er in een glas absint zo weinig zit dat je daar onmogelijk van gaat hallucineren.
Fotografie & inhoud: Yvette Magrijn, Always Close to Food
Denk je te weten wat het is?
Mail dan je antwoord, samen met je naam en adresgegevens naar:
redactie@foodinspiration.nl
o.v.v. WWWeetje.
En maak kans op een milieubewust geproduceerde anti-aanbak
“Green Pan”.
tell a
foodfriend
eerdere
edities
"het is weer absint"
Het gebruik van absint eiste zijn tol: waanzinnig zou je ervan worden...
Met “het is weer absint” werd in die tijd aangeduid dat het seizoen voor de gepassioneerde moorden was aangebroken. In de maanden juni en juli betrok men weer de terrassen en werd deze drank rijkelijk geschonken. Overspel en ruzie onder invloed van drank leidde tot gedoe.