Food Inspiration 50: On the Move

Magazine cover

Concepts in motion

IN SAMENWERKING MET VENUEZ HOSPITALITY & STYLE MAGAZINE

Concepten moeten blijven veranderen om bij de tijd te blijven. In die zin zijn ze altijd ‘in motion’ of ‘on the move’. Food Inspiration presenteert twee voorbeelden van klassiekers die recent in een totaal nieuw jasje zijn gestoken.

VIS AAN DE SCHELDE
In 2011 onderging Visaandeschelde, het beroemde visrestaurant in Amsterdam van Michiel en Saskia Deenik, een metamorfose. Michiel: ‘Na twaalf en een half intensieve jaren vonden we het hoog tijd voor een andere sfeer in het restaurant. Niet alleen voor onze gasten, maar ook voor onszelf en het personeel. We wilden een frisse start, streven naar nog beter resultaat en laten zien dat we een gezond bedrijf zijn.’



DIZZY
Nadat de samenwerking tussen horecaondernemer David Crouwel en Herman den Blijker was beëindigd, verdween David anderhalf jaar uit de horeca. Maar het begon weer te kriebelen en graag wilde hij weer iets starten in Rotterdam. ‘Per toeval hoorde ik dat Jazz Café Dizzy failliet was,’ aldus David. ‘Ik ben er in het verleden vaak voorbij gelopen en het was altijd druk. Ook heeft de zaak een grote stadstuin. Genoeg potentie dus. Ik heb de curator gebeld en samen met Heineken kwam ik er al snel uit. Ze waren op zoek naar een exploitant die Dizzy weer op de kaart kon zetten. Op 16 december 2011 was het contract getekend.’

VIS AAN DE SCHELDE
In 2011 onderging Visaandeschelde, het beroemde visrestaurant in Amsterdam van Michiel en Saskia Deenik, een metamorfose. Michiel: ‘Na twaalf en een half intensieve jaren vonden we het hoog tijd voor een andere sfeer in het restaurant. Niet alleen voor onze gasten, maar ook voor onszelf en het personeel. We wilden een frisse start, streven naar nog beter resultaat en laten zien dat we een gezond bedrijf zijn.’

Verse vis
Het compleet vernieuwde interieur van het restaurant werd ontworpen door designers Frederik Molenschot van Studio Molen en Esther Stam van Studio Modijefsky. De interieurbouw werd in slechts twee weken gerealiseerd. Door het gebruik van ambachtelijke materialen, visgraatpatronen, grafische uitingen en speciale verlichting, vormt het interieur echt een aanvulling op het geserveerde eten. Oude technieken en materialen van eigen bodem zijn (her)gebruikt en op originele wijze gecombineerd. Hierdoor heeft elk plekje in het restaurant zijn eigen sfeer; van de bar tot de keuken, van de entree tot het restaurant.

Geschubte verlichting
Het interieur weerspiegelt het in het restaurant geserveerde eten: overal komt de vis terug. Aan een lange wand hangen grote transparante figuren; een kapitein, een harington, een beer met versgevangen vis en een vishaak. Deze figuren komen terug op de door de Harlinger tegelfabriek handgeschilderde tegeltjes in de bar en toiletten. Ook de leren gordijnen voor de entree en garderobe zijn voorzien van geborduurde vishaken en vissende beren. In de bar hangt een 2,5 meter lange lamp, gemaakt van keramische dakpannen. De dakpannen zijn in een frame geplaatst en geglazuurd, waarna er een grote kabeljauw op geschilderd is. De verlichting in het restaurant bestaat uit pin-armaturen waaraan vilten schubben zijn geregen. De rijen van geregen schubben filteren het licht en zorgen voor een betere akoestiek in het restaurant.

Vis aan de schelde
Scheldeplein 4
1078 GR Amsterdam
www.visaandeschelde.nl

DIZZY
Nadat de samenwerking tussen horecaondernemer David Crouwel en Herman den Blijker was beëindigd, verdween David anderhalf jaar uit de horeca. Maar het begon weer te kriebelen en graag wilde hij weer iets starten in Rotterdam. ‘Per toeval hoorde ik dat Jazz Café Dizzy failliet was,’ aldus David. Ik ben er in het verleden vaak voorbij gelopen en het was altijd druk. Ook heeft de zaak een grote stadstuin. Genoeg potentie dus. Ik heb de curator gebeld en samen met Heineken kwam ik er al snel uit. Ze waren op zoek naar een exploitant die Dizzy weer op de kaart kon zetten. Op 16 december 2011 was het contract getekend.

Jazzicoon
David exploiteert Dizzy samen met Rob Jansen, die verantwoordelijk is voor het operationele gedeelte. ‘We geven jazzicoon Dizzy terug aan de stad. De gemeente Rotterdam was gelukkig zeer welwillend; binnen drie weken hadden we een vergunning.’ Het jazzcafé bestaat sinds 1977 en vele grootheden traden er op. Ook nu hebben we grote namen binnen. Dizzy biedt ook een podium voor muziekstudenten van kunstacademie Codarts Rotterdam. Verder hebben we stichting Dizzy opgericht, waarbij twee ‘bookers’ jazz-optredens programmeren, met een budget van 75.000 euro per jaar. Dat wordt deels door de gemeente en deels door onszelf gefinancierd.’

Ziel
‘We hebben eerst het volledige interieur aangepakt. Noodzakelijk, want er was dertig jaar achterstallig onderhoud. De muren, de vloeren bij de bar en de plafonds zijn allemaal vernieuwd. Bestaande elementen die goed waren hebben we in ere hersteld. Zo zijn de originele lampen en het geraamte en de achterwand van de bar bewaard gebleven. Ook de stoelen en krukken zijn hergebruikt, de rode gordijnen en het naambordje kwamen terug en de bestaande spiegels kregen zwarte lijsten.
De credits hiervoor gaan naar designer Rob Couwenberg. Hij wist de balans te vinden tussen bestaande en nieuwe elementen. Het interieur is tijdloos en niet onderhevig aan trends.
We hebben het jazzcafé weer neergezet voor de komende tien jaar. Alle vaste gasten reageren positief. Er zijn mensen binnengekomen met tranen in hun ogen. Dankbaar dat de ziel van Dizzy is gebleven.’

Jazz Café Dizzy
'S Gravendijkwal 127
3021 EK Rotterdam
www.dizzy.nl


TEKST: PAULA PLANTINGA FOTOGRAFIE: JIM ELLAM

Bekijk de foto's:

Dizzy

Dizzy

Vis aan de Schelde

Vis aan de Schelde

Vis aan de Schelde

Dizzy

OLLY MURS - HEART SKIPS A BEAT

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.visaandeschelde.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.dizzy.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.venuez.nl/

http://clk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=2056858&url=http%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Falbum%2Fheart-skips-beat-feat.-rizzle%2Fid452738579%3Fi%3D452738646%26uo%3D4%26partnerId%3D2003

Inspirational Sandays

Pimp Your Classics

Technology by MagStream Real Time Publishing