Upcoming trends 2011-2020
New Asian
De Aziatische eeuw is aangebroken. Was de 19e eeuw van de Britten, de 20ste van de Amerikanen, de 21ste eeuw wordt van Azië. De invloed op de eetcultuur groeit: Vietnamees, Thai, Chinees, Japans. Steeds meer concepten en Aziatische ondernemers stromen naar Europa. Vooral in de fastservice-sector zal dit merkbaar zijn.
Meer Azië inspiratie? Bekijk dan ook
editie 39: De Eeuw van Azië
New Rituals
Het eten wordt weer geladen met rituelen. Ook deze trend wordt beïnvloed door de Aziatische gebruiken. Ceremonieën en rituelen maken het eetmoment betekenisvol. En aangezien het gezamenlijk eten het enige moment in de dag wordt dat mensen fysiek (en niet virtueel) nog bij elkaar zijn, groeit de behoefte aan een zingevende en verbindende rituelen.
In de tweede helft van 2012 verschijnt er een special over dit thema.
Food Tribes
Food volgt de ontwikkelingen in de muziekwereld. Stromingen, stijlen, celebrities, tv-shows, fans, critici, magazines, ranglijsten. Eten wordt een lifestyle. Door je keuze van een eetstijl definieer je jezelf. Tribes groeperen zich rondom een stijl – veggie, bbq, raw food –, of rondom een chef, een restaurant of een mentaliteit. Het aantal foodfestivals zal groeien; experimenten met food nemen toe. En we zien een opmars van foodfundamentalisme, consumenten die vinden dat massaproductie de aarde en de gezondheid van de mens een slechte dienst bewijst en de barricaden opgaan om dat te veranderen.
Lees ook eerdere artikelen:
MAD Food Camp
WinterBBQ
Urban Farming
De komende tien jaar zullen tal van initiatieven worden ontwikkeld om stadslandbouw verder te stimuleren: moestuinen op de supermarkten, gemeenschappelijke boomgaarden in parken, kruidentuinen bij bedrijfsrestaurants, bijenkasten op flats, high tech vertical farming op luttele vierkante meters balkon. Waarom? Om de urbane mens weer in contact te brengen met het echte eten. Vers, lokaal en zelfgeproduceerd, dat is wat we massaal wensen. De lijn van boer naar consument wordt korter: bezorgservices van boerenproducten in de stad, stadsbewoners die aandeelhouder worden van boerderijen of eigen vee adopteren om uiteindelijk te (laten) slachten. De supermarkt krijgt fikse concurrentie bij.
Culi Crossovers
Andere disciplines – denk aan mode, film, theater, design, technologie – gaan zich steeds intensiever bemoeien met de wereld van eten en drinken. Dat leidt tot een enorme boost in verschijningsvormen van eten, verpakkingen en productiewijzen. Circus en theater vermengen zich met de restaurantervaring. Designers gaan los en halen food uit hun traditionele context. Omdat deze innovatiedrift per definitie leidt tot extreme uitingsvormen, zal er een tegenreactie ontstaan: mensen die eenvoud verkiezen boven de gefabriceerde ervaring.
Lees onze Crossover editie
Rough Kitchen
Hoewel vlees een luxe product gaat worden en het vanuit milieuoogpunt verstandig is om het minder vaak te eten, is er onmiskenbaar een trend naar kwaliteit. Eet minder vlees, maar dan wel topvlees, van een dier (van neus tot staart) dat een goed leven heeft gehad en dat met liefde is klaargemaakt. De burger wordt culi. De BBQ eveneens. De creativiteit van guys en hun grills is grenzeloos. Van underground gaat het naar bovengronds.
Burgerconcepten
WK BBQ
Vegetarische Keuken
Vegetarische concepten zijn in opmars en gaan definitief doorbreken. Het is een logische uitwerking van de stijgende populariteit van groenten en de groeiende controverse rondom vlees & vis. In Londen zijn ze er al volop en het zal niet lang meer duren, voordat ze de overstap wagen naar het Europese vasteland. Hippe houmous en falafel zaakjes. En wat te denken van het hippe 42Raw in Kopenhagen. Ook in niet vegetarische restaurants, krijgen vegetarische gerechten meer aandacht en wordt het aanbod op de kaart ruimer en verrassender.
Artikel 42RAW
Artikel Greenway
No Waste
Stop de verspilling; bij de Culinaire Werkplaats krijg je een bescheiden portie opgeschept en mag je gewoon om meer vragen als je nog trek hebt. Bij Sumo – een keten van Aziatische restaurants in o.m. Rotterdam – betaal je een euro boete als je je bord niet leeg eet. Het ‘NoWaste Network’ ontplooit initiatieven in samenwerking met partners in de hele voedselketen om voedselverspilling tegen te gaan. Steeds meer restaurants gaan op zoek naar een betere bestemming voor hun afval. Zo bieden sommige restaurateurs hun restanten aan bij de daklozen opvang. Afvalverwerker Van Gansewinkel maakt faam door de kreet ‘Afval bestaat niet’ tot missie te verwerven; zij zijn niet langer afvalophaler maar grondstofleverancier geworden. Afval is het nieuwe kapitaal.
Lees meer in onze No Waste Special
New Pricing
Yielding ofwel flexibel pricing - wat we kennen vanuit de hotellerie en luchtvaart - zal de komende jaren ook in de horeca massaal intrede doen. Prijzen worden vloeibaar en passen zich continu aan, op basis van beschikbaarheid, weersverwachting, groepsgrootte etc. Goodbye to fixed prices. Prijzen krijgen ook andere eenheden: je betaalt bij je vergaderlocatie per stoel, je gerecht in gewicht, of je restauranttafel per tijdslot. Pay what you want, pay what you can affort of andere vormen van waardebepaling achteraf zijn meer sociale vormen van prijsbepaling. Daarnaast zien we in de horeca nieuwe buying power ontstaan als gevolg van social media. Met Groupon en recenter nog foodiesclub.nl als voorbeeld van hoe consumenten zich verenigen om gezamenlijk inkoopvoordelen te behalen.
http://www.foodiesclub.nl
Anders Denken
Cash-less innovation gaat toonaangevend zijn voor de nieuwe concepten in de komende jaren. Er is - met kans op een dubbele dip in de globale economie - simpelweg minder poen. De échte ondernemers slaan hun slag. Met hippe pop-ups hebben ze wel de lusten, maar niet de (vaste) lasten van een eigen zaak. Bij anders denken gaat het ook om concepten die een nieuw soort beleving verkopen: cateringconcept Buitengewoon in ’t Land verkoopt geen maaltijd of show, maar een goed gesprek. Door cocreatie met Natuurmonumenten, lokale ondernemers en telers ontstaat bij elke gelegenheid opnieuw een unieke symbiose. Alleen stoelen, tafels, een busje en gaan. Een ander voorbeeld is Kitchen Guerilla uit Duitsland; alleen een bestelbus, een pas van de groothandel, kunst van het koken en een goede social media community. Dit soort ondernemers zetten de nieuwe standaard.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
De 10 trends staan beschreven in het
Food Inspiration Jaarboek 2012.
Het Food Inspiration Jaarboek is een musthave voor foodies & foodprofessionals: een luxe bewaarexemplaar, hardcover, 160 pagina’s visueel spektakel.
We blikken terug op het eerste decennium van de 21e eeuw. We formuleren de 20 New Essentials: wat is de rode draad in de succesverhalen van populaire foodconcepten?
Daarnaast richten we onze blik vooruit en kijken we naar wat komen gaat: we tonen New Horizons (innovatieve en duurzame initiatieven in food & Hospitality), blikken vooruit met de aanstormende generatie foodprofessionals
en tonen initiatieven op het snijvlak
van food & andere creatieve branches.
Zo aan het begin van het nieuwe jaar laat ieder zich respecterend medium van zich horen met trendlijstjes en voorspellingen. Food Inspiration kan niet achterblijven en presenteert de tien belangrijkste tendensen voor dit decennium.
Nu voor
69,-
bekijk het hele magazine
http://foodinspiration38.shootmyfood.net/#/7/MAD-Foodcamp
http://foodinspiration29.shootmyfood.net/#/9/Winter-BBQ
http://foodinspiration35.shootmyfood.net/#/11/11x-Burgerconcepten
http://foodinspiration35.shootmyfood.net/#/5/WK-BBQ
http://foodinspiration34.shootmyfood.net/#/5/42-Raw
http://foodinspiration22.shootmyfood.net/#/3/Good-Vibrations
http://foodinspiration48.shootmyfood.net/#/1/Cover
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodiesclub.nl
http://itunes.apple.com/nl/album/flame-on-my-head/id480399860?i=480399865