MarketingTips
SMOOVE & TURREL - HARD WORK
Tekst: Lisanne Mathijssen
Internet is je visitekaartje
Wat is het eerste dat een gast van een horecagelegenheid ziet? Het uithangbord? Nee, tegenwoordig zijn gasten veel eerder op het internet te vinden dan in de stad. Ook op het internet moet je dus goed bereikbaar zijn. Een veredeld visitekaartje met een foto en een adres kan echt niet meer. Zorg voor een goede website waar de prijzen, acties en evenementen op staan. Ook ‘web-only’ aanbiedingen kunnen heel slim zijn; zo worden gasten die de website bezoeken beloond en kunnen zij hun ervaringen gemakkelijk met andere internetters delen.
Humor lokt
Ook offline moet een concept er aantrekkelijk uitzien. Vooral humor op welkomstborden blijkt erg goed te werken bij de nog twijfelende gast. We zijn heel wat juweeltjes van uithangborden tegengekomen; de mooiste daarvan zijn op deze pagina afgebeeld.
Leer van andere vakgebieden
Het is volkomen ingeburgerd dat hotels in het weekend andere prijzen rekenen dan doordeweeks. Waarom trekken restaurants en cafés daar geen lering uit? Met variërende prijzen kan een horeca-onderneming elke dag van de week vol zitten.
Een goed voorbeeld is restaurant Diverso in Nederweert. Van maandag tot en met donderdag hebben zij een extra voordelig arrangement: Madiwodo. Door het net even anders aan te pakken, is het ook doordeweeks volle bak hier
Menukaart is etalage
Is de façade en signage succesvol, dan is de aandacht van de gast getrokken. Maak dit plaatje compleet door ook de menukaart als etalage te gebruiken. Laat zien wat je kunt bieden, alsof de gast nog buitenstaat en nog moet beslissen of hij naar binnen stapt. We zien al veel menukaarten met grappige gerechten in thema en merken dat dit door gasten zeer gewaardeerd wordt. Wie moet er niet stiekem grinniken als hij bij café Olivier in Utrecht ‘’n Duvelse botram’, ‘Bomma’s tomatensoep’ of ‘Sjefkes maaltje’ bestelt?
Vertel waar het begon
Vertel ook op de menukaart waar gerechten vandaan komen. Gasten hebben een steeds sterker wordende behoefte aan het kennen van de herkomst van producten. Waar komen gerechten vandaan? Wie verbouwde de druiven voor deze wijn? Hoe werden deze groenten geteeld? Door een goed verhaal wordt de gast veel blijer van een gerecht. En waarom niet nog een stapje verder? Door joint ventures met producten aan te gaan, worden er vaak veel betere deals gesloten, en door deze samenwerking op de kaart te zetten, weet de gast veel beter waar een product vandaan komt. Win-win, lijkt ons zo.
Ook de huiswijn kan wel een zetje gebruiken. Vroeger was de huiswijn ‘de beste wijn van het huis’. Hiermee liet je als concept zien dat je verstand had van goede wijn, en van een goede deal. Tegenwoordig is de huiswijn steeds vaker de goedkope optie. Op zich niks mis mee, maar wel een gemiste kans. Ook hier geldt: laat zien waar het vandaan komt en vertel er een verhaal bij.
a
Make it social
Social media is een handig instrument. Je moet er wat tijd in investeren, maar op Twitter en Facebook is het op elk uur van de dag gezellig. Concepten die het echt begrijpen, gebruiken social media niet alleen om te zenden, maar ook om het gesprek met (potentiële) gasten aan te gaan. Door je te mengen in een online gesprek gaan gasten die elkaar niet kennen ook praten over je zaak. Bang voor negatieve reacties? Als daar reden toe is, staan die toch al op het internet, dus dan kan je je maar beter in het gesprek mengen en er iets aan doen. Het grootste deel van de tijd is het op social media echter ontzettend gezellig en zul je een betere band met gasten opbouwen.
Haal online naar offline
Vraag feedback aan tevreden en ontevreden gasten, en biedt ze een een leuk beloninkje als ze over je concept praten.
Hoewel de consument veel online te vinden is, merken we ook dat online communities behoefte hebben aan offline contact. Initiatieven als Twitterborrels en OpenCoffee worden al veel gewaardeerd. Wellicht hebben nieuw verworven online contacten eens zin om een borreltje te komen drinken?
Toon lef
Consumenten waarderen het als een concept met zijn tijd meegaat en lef toont. Omdat niemand weet hoe innovaties over een paar jaar gaan uitpakken, is dit de tijd om te experimenteren. Wie conventies durft te doorbreken en lef durft te hebben, kan van de gast op veel respect rekenen. Ultiem voorbeeld hiervan vinden we Niven Kunz, die zijn sterrenmaaltijden via Groupon sleet. In het vakgebied af en toe met scheve ogen aangekeken, maar consumenten waren lyrisch. Het is een kwestie van durven…