Princi
TEKST: HANS STEENBERGEN FOTOGRAFIE: HUGO POTHARST
tell a
foodfriend
eerdere
edities
PRINCI: IN NAAM VAN HET BROOD
Princi is geland in Londen. Het hippe mediterrane broodconcept van de beroemde Milanese bakker Rocco Princi trekt drommen mensen. Zeven dagen per week vers brood in het zicht van de klant gebakken. Verse pasta’s, authentieke pizza’s, koffies tot middernacht. En ook heel eigentijds: retail, eat-in, take away en delivery in één concept.
www.princi.co.uk
Rocco Princi wordt wel de ‘Armani van het brood’ genoemd. Meel, water en vuur: dat zijn de drie ‘basic’ bestanddelen waarmee de designbakker de biologische broden bakt in houtgestookte steenovens. In Milaan bestaan meerdere Princi’s die 24 uur per dag zijn geopend en waar je op elk moment vers brood en verse koffie kunt krijgen. In Londen is de zaak zeven dagen per week geopend van ’s morgens tien tot middernacht (op zondag tot 23.00 uur).
Princi in Londen is gelegen aan Wardour Street in de hippe uitgaanswijk Soho. Het ‘boutique breadconcept’ slaat enorm aan onder de verwende inwoners van Londen. De inrichting strak, de presentatie om van te likkebaarden, de bediening vriendelijk en een tikje Italiaans chaotisch, de gerechten vers, lekker en makkelijk. En niet te vergeten: goedkoop. Voor vijf euro een koffie en een lekkere zoetigheid. Voor minder dan tien euro kun je er heerlijk genieten van salades, pasta’s en pizza’s. Snel, smakelijk en gezond.
De strakke vitrine strekt zich uit over bijna de gehele lengte van de winkel. Op bakplaten liggen de pizza’s, pasta’s en tiramisu uitgestald. De steenoven wordt met hout gestookt. Het hout ligt decoratief opgestapeld tegen de muur. Nadat je je bestelling hebt afgerekend zoek je een plek aan lange gemeenschappelijke stoere tafels. Of aan kleine natuurstenen zuilen die midden in de zaak staan. Opvallend is de decoratieve marmeren watergoot van ruim tien meter lang waaraan mensen kunnen plaatsnemen. Het concept ademt een elegante informaliteit uit: nieuw authentiek ten top.
De Milanese bakker Rocco Princi werkt in Londen samen met de Londense restaurantlegende Alan Yau (47). Yau, in 1962 geboren in Hong Kong, was de man die in 1992 de eerste vestiging van Wagamama in Londen opende. Zes jaar later verkocht hij de formule aan investeerders. Wagamama telt nu meer dan 50 vestigingen wereldwijd. Yau is ook de man achter het beroemde restaurantketen Hakassan. Hij bezit ook het met een Michelinster bekroonde Chinese dimsum restaurant Yauatcha.
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.princi.co.uk