Food Inspiration Blurring

Magazine cover

Blurring

BLURRING

COMBINATIE VAN RETAIL EN HORECA

HEEFT TOEKOMST

eerdere
edities

tell a
foodfriend

gratis
aanmelden

BLURRING: COMBINATIE VAN RETAIL EN HORECA HEEFT TOEKOMST
Blurring? Wat betekent dat? Blurring is het Engelse woord voor onscherp, wazigheid. In economische termen betekent blurring branchevervaging. Innovatieve combinaties tussen retail en horeca. In het buitenland schieten deze concepten als paddestoelen uit de grond. In Nederland loopt het nog niet zo’n vaart. Terwijl daar kansen op groei liggen, vindt Food Inspiration.

Wie in Londen op zoek gaat naar nieuwe foodconcepten, struikelt over de combinatie foodservice en retail. Boekwinkels annex restaurants, gezonde fastservice-bedrijven met retailwanden voor take-away. De harde klassieke scheiding tussen horeca en retail vervaagt steeds meer. Waarom? Omdat de gast dat wil. Hij wil de keuze.

Ook in België vind je een aantal gedurfde voorbeelden. We hebben er tijdens onze trendjachten twee geselecteerd: het geweldige bROODSTOP en Theo & Camper. bROODSTOP is een wegrestaurant met een benzinepomp. In Nederland ‘dreigen’ wegrestaurants al jaren met het plaatsen van een pomp naast hun restaurant, om de concurrentie met de foodshops van de benzinepompen het hoofd te bieden. Tot nu toe zonder resultaat. Een klein familiebedrijf in België laat zien dat het mogelijk is. Het resultaat is fastservice concept met veel beter eten dan de pompshops te bieden hebben.

Theo & Camper in Antwerpen is een andere verrassende combinatie tussen schoenenwinkel en bistro. In Nederland vindt ook blurring plaats, met La Place als bekendste voorbeeld. Voor ons Nederlandse voorbeeld hebben we gekozen voor MiNibar, een innovatieve bar aan de gracht in Amsterdam.

CAMPER & THEO: SHOES & FOOD
In de Antwerpse Nationalestraat biedt het duo Camper & Theo het winkelend publiek een intelligent hybride concept aan. Zowel aan de man als de vrouw is gedacht. Terwijl – met excuses voor de klassieke rolverdeling - vrouwlief haar ogen richt op de schoenen van Camper, rust manlief uit onder het genot van een hapje en een drankje bij Theo.

Dit concept is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van blurring: het Engelse woord voor (branche)vervaging. Fashion-meets-culi; foodservice en retail zijn in Camper & Theo op een verrassende manier geïntegreerd.

De van oorsprong Spaanse schoenwinkel heeft als motto ‘Walk, don’t run’. En als er dan al gerend wordt, dan zijn het de afgematte kerels die snakken naar koffie en wat lekkers. En zich spoeden naar de Franse bistro ‘Theo’ aan de andere kant van de winkel. Niet voor niets want elke dag wordt vers brood ingevlogen van de befaamde bakkerij Poilâne uit Parijs. Het beleg is ook meer dan alleen een plakje jongbelegen Goudse; we zijn tenslotte in Antwerpen, stad waar de gastronomie dagelijks gevierd wordt. Je kiest bijvoorbeeld voor foie gras op je brood. Nutella mag ook.

Theo en Camper is strak en modern vormgegeven. Tegelijk is de bistro sfeervol en uitnodigend. Je kunt de verleiding haast niet weerstaan om even naar binnen te gaan. Is het niet voor de schoenen dan wel voor de heerlijkheden in de bistro.

Camper & Theo
Nationalestraat 33, Antwerpen, België

Nog meer fashion-meets-culi-adressen in Antwerpen.
Chris Jansens aan de Volkstraat 2, www.chrisjanssens.com
K50, Kammenstraat 50, www.k50.be

MINIBAR – DE 'DO IT YOURSELF' BAR
Het in Amsterdam gevestigde MiNiBAR-concept is de eerste Do It Yourself bar in Nederland, volledig gebaseerd op zelfbediening. Gasten kunnen zelf inchecken bij de balie, waar ze de sleutel ontvangen van hun eigen MiNiBAR koelkastje. Je reserveert je minibar eenvoudig online.

Bij ‘minibar’ denk je in eerste instantie aan een hotel. Toepassing buiten de wereld van ‘overnight stay’ vind je nog bijna nergens. Het MiNiBAR-concept is een voorbeeld van de omgedraaide wereld: een element vanuit de hotellerie is uitvergroot en daar omheen is een volledige uitgaansgelegenheid gevormd.

Het concept van MiNiBAR is bedacht door drie vrienden met een achtergrond in de horeca, muziek- en designwereld. Doel was een relaxte uitgaanssfeer te creëren, zonder de irritaties van drukte en lange wachttijden. Wij zijn onder de indruk van de innovatieve denkkracht achter dit concept. Wel vragen we ons af hoe het in de praktijk gaat met veiligheid en sfeerbewaking.

In totaal zijn er 45 MiNiBARs die elk zijn gevuld met een kwalitatief hoogwaardig drankaanbod. Drie minibars zijn exclusief gevuld met speciaalbieren en twee met champagne. Honger?! Ook daar is in voorzien. Help jezelf met de bijzondere snacks uit de MiNiBAR of bestel verse sushi en seizoensgerechten van het menu.

Prinsengracht 478, Amsterdam
http://www.minibaronline.com/

CULINAIR TANKEN
Het in Oudenaarde (België) gelegen bROODSTOP lijkt in eerste instantie niet heel bijzonder, maar schijn bedriegt. We zijn allemaal bekend met tankstations met broodjescorner en koffiehoek. In het geval van bROODSTOP is het precies andersom: bROODSTOP is een restaurant annex lunchroom, waar je ook kunt tanken. Nadruk ligt niet op ‘grab and go’, maar juist op onthaasten. Zo tref je bij bROODSTOP, in tegenstelling tot het assortiment van pompshops, geen ‘snoepwaterval-schap’ aan.

Familiebedrijf
bROODSTOP is een echt familiebedrijf en wordt uitgebaat door de familie Mys. Elk gezinslid kan zijn passie kwijt in dit concept; vader Christian zijn interesse voor architectuur en design, moeder Martine houdt zich bezig met de keuken en dochter Marie past haar opgedane marketingkennis in de praktijk toe.
Samen proberen ze een plek te creëren waar gasten op hun gemak genieten van een van de vele gerechten op de menukaart. Het menu bestaat uit diverse broodjes, salades, pasta’s, desserts, warme en koude lunchgerechten en vruchtensappen. Alles is vers en à-la-minute bereid.

Strak en warm
De inrichting van het restaurant is strak en modern, maar straalt toch openheid en warmte uit, wat zorgt voor een huiselijke sfeer. Het interieur nodigt uit om even te gaan zitten. Wat ook helpt is dat de gasten draadloos internet tot hun beschikking hebben. De locatie biedt mogelijkheden voor de organisatie van vergaderingen of partijen (incl. catering). Dit alles maakt dit restaurant met benzinepomp tot een unieke locatie.

Deinzestraat 63, Oudenaarde, Belgie
http://www.broodstop.be

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.foodinspiration.nl/page/previous-editions/6

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://profiel.magazine.foodinspiration.nl

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.chrisjanssens.com

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.k50.be

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.minibaronline.com/

http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.broodstop.be

Inhoudsopgave

Blurring Videos

Technology by MagStream Real Time Publishing