ROBOKOK
eerdere
edities
tell a
foodfriend
ROBOKOKS & ROBOTENDERS
WINT HIGH TECH HET VAN HIGH TOUCH?
Een robot als gastheer of een volledig computer gestuurde kok. Science Fiction of ‘coming soon to a theatre near you'? Is robotisering denkbaar in een ‘people business’ als horeca en catering? Volgens sommigen wel. In Japan – de bakermat van veel technologisch vernuft – loopt men wel warm voor de inzet van robots in bars en restaurants.
Heeft robotisering in horeca toekomst?
Food Inspiration betwijfelt of het hier zo’n vaart zal lopen. Als nuchtere en innovatieve Nederlanders zien we de voordelen van technologische vernieuwingen. In de afgelopen jaren hebben tal van technologische vernieuwingen geholpen het kookproces te versnellen. Maar we zien die high tech toepassingen vooral gebruikt worden achter de schermen; voor de schermen hebben we behoefte aan high touch. Daar ligt de kracht van de horeca: bij gepassioneerde ondernemers en medewerkers die hun gasten persoonlijke aandacht schenken en verwennen.
Technologie voor extra beleving
Toch zien we nu wel degelijk een opmars in technologische toepassingen in front of the house. Food Inspiration volgt deze ontwikkelingen op de voet en liet je in eerdere magazines al kennismaken met Inamo in Londen, waar gewerkt wordt met digitale besteltafels, en B[eye]T, dat met behulp van projectie de gast een totaalbeleving voorschotelt. Door het slim inzetten van technologie kan waarde en beleving worden toegevoegd, zonder onpersoonlijk te worden. Wij denken dat het juist die concepten zijn die – vooral in ons eigen kikkerlandje – het meest succesvol worden.
Potentie
De vraag blijft of het gebruik van robokoks en bartenders zal aanslaan. Misschien dat het een uitkomst biedt voor horecazaken met vooral eenvoudige repeterende werkzaamheden (fastservice; een friet-bak-robot) of om piekbelastingen op te vangen op high traffic locaties (tijdens bijvoorbeeld festivals). Voor het zover is, zullen de ingenieurs nog flink moeten doorontwikkelen: in snelheid legt de robotender het voorlopig nog ruim af tegen een getrainde barman.
Bekijk de filmpjes en oordeel zelf:
geeft front-cooking door deze robokok dezelfde appeal als het kijken naar een bevlogen kok? Is de robotender net zo leuk als die charmante barman?
Apart, dat is het zeker.
TEKST: MONIEK DE JONGH VIDEOS: YOUTUBE
VIDEO 1
VIDEO 2
http://foodinspiration2.shootmyfood.net/#2