Sneakpreview Townhouse Hotel
eerdere
edities
tell a
foodfriend
NIEUWE HUISELIJKHEID VOLGENS LA BERGÈRE GROUP
Het beste van gisteren en morgen. Zo omschrijft La Bergère Group hun innovatieve hotelconcept Townhouse in hartje Maastricht. De nieuwe huiselijkheid wordt geïntroduceerd door de strakke receptie met een ‘Maastrichtse huiskamer’ te combineren – weg van alle bombast van de traditionele luxe lobby.
De gezelligheid van toen wordt gecombineerd met het design van nu, vinden de makers van La Bergère Group, met Paul Rinkens als belangrijkste innovator. ‘In dit hotel ontmoeten innovatie en authenticiteit elkaar. Na een fase van gelikt design hebben we weer aandacht voor het verleden’, luidt het uitgangspunt. Het hotel gaat in november officieel open.
Volgens de hotelgroep is de hedendaagse bewuste reiziger toe aan iets nieuws. De ouderwetse gezelligheid moet terugkeren, maar dan in een designachtige omgeving. Wie heeft ingecheckt, krijgt een kop soep aangeboden. De pan staat op het vuur naast de check-in. Koffie en thee kun je zelf pakken. Lange table d’hôtes waar je naast andere gasten aanschuift, creëren een gemeenschappelijkheid die in standaard-lobby’s - en restaurants - ver te zoeken zijn.
Free wireless internet is overal aanwezig. Een laptop is te leen. De kamers worden – en dat is opnieuw een heel leuke vondst van Rinkens cum suis – anders vermarkt dan gebruikelijk. Dus niet de opdeling in standard, superior, suite en presidential. Maar in basic, medium, large en extra large. In Townhouse ben je niet te gast, je komt er logeren.
WAT VINDT FOOD INSPIRATION VAN TOWNHOUSE?
Townhouse telt drie sterren, maar overstijgt het gevoel van middelmatigheid die aan die categorisering kleeft. De beleving die het hotel biedt – het verhaal, het gevoel, het design, het innovatieve comfort – passen naadloos in de nieuwe tijdgeest die volgens Food Inspiration is aangebroken.
Het minimalisme in design dat ontwerpbureaus de laatste tien á vijftien jaar omarmden, heeft geleid tot kille omgevingen waarin de menselijke maat zorgvuldig is weggetekend. Dat dominante ontwerpbeginsel voor hotels, restaurants en bars is passé. Waarom? We zijn het hyperindividualisme voorbij; we zoeken naar verbondenheid, met elkaar en met Moeder Aarde.
We zoeken oprecht contact. Authenticiteit in deze virtuele tijden – waarin we overspoeld worden door de vele fakewerelden die de media ons voorschotelen - wordt waardevoller gevonden dan ooit. Minimalistisch design waarin het ego wordt geprikkeld zich ten volle te manifesteren, is ‘old school’. Net als design waarin elke reminiscentie naar het verleden is weggepoetst. Moderne sensibele mensen - de groep waarop vernieuwing drijft - zoeken een design-omgeving die vervlochten is met klassieke waarden uit het verleden.
Als we iets van de kredietcrisis hebben geleerd, is dat die veroorzaakt is door ontwortelde mensen. Gedreven door hebzucht en enorme ego’s hebben bankiers, handelaars en beleggers grote schade toegebracht aan de wereldgemeenschap. Als reactie daarop keert het nieuwe modernisme zich tegen het egoïsme en het hyperindividualisme. Het heeft aandacht voor het gewone in plaats van het uitzonderlijke, durft het alledaagse tot iets bijzonders te verklaren. Townhouse symboliseert deze hernieuwde oriëntatie. Het richt zich op wat ons bindt in plaats van wat ons onderscheidt van anderen.
NIEUWE HUISELIJKHEID
RECENSIE TOWNHOUSE
TEKST: HANS STEENBERGEN VIDEO: RICHARD VIERBERGEN
Townhouse
Maastricht